Biszkopt
-8 jajek
-1,5 szklanki mąki pszennej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-1,5 szklanki cukru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-4 łyżki kakao
Masa czekoladowa
-400 g masła lub margaryny
-100 g mlecznej czekolady
-4 łyżki kakao
-pół szklanki mleka
-1 szklanka cukru pudru
Masa budyniowa
-2 szklanki mleka
-25 dag masła lub margaryny
-2 budynie waniliowe bez cukru
-2 łyżki cukru pudru
Polewa
-200 g ulubionej czekolady
-8 łyżek mleka
Dodatkowo
-Pryncypałki- wafelki w czekoladzie od Dr Gerard opakowanie
-draże od Dr Gerard szklanka
-150 g orzechów ziemnych
Sposób przygotowania: biszkopt: białka ubijam z dodatkiem cukru na sztywno, dalej ubijając dodaję żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Wlewam do formy (24/40 cm), wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez około 30 minut. Po upieczeniu odstawiam do wystudzenia i przecinam na 2 blaty. Masa czekoladowa: rozpuszczam w lekko podgrzanym mleku czekoladę i kakao, a następnie odstawiam do wystudzenia. Masło ucieram z cukrem, cały czas miksując dodaję wystudzone mleko z czekoladą i dokładnie mieszam. Masa budyniowa: w połowie mleka rozpuszczam budynie, pozostałe mleko gotuję. Do gotującego się mleka wlewam rozmieszane budynie i gotuję do momentu zgęstnienia cały czas mieszając. Ugotowany budyń pozostawiam do wystudzenia. Masło lub margarynę ucieram z cukrem pudrem na puch, następnie porcjami dodaję zimny budyń i dokładnie ucieram. Połowę biszkoptu przekładam do formy, wykładam masę czekoladową, przykrywam drugim biszkoptem, wykładam masę budyniową, którą posypuję obficie pokruszonymi Pryncypałkami, a wierzch polewam czekoladą (rozpuszczoną w mleku) i obsypuję posiekanymi orzeszkami i drażami. Ciasto przechowuję w lodówce. Idealny deser na każdą porę roku i każdą okazję. Do przygotowania wykorzystajcie słodycze od Dr Gerarda, ponieważ są najlepsze. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz