poniedziałek, 6 stycznia 2020

Kolejny świąteczny weekend.


Kolejny świąteczny weekend.


Dopiero zakończyliśmy dojadanie świątecznych potraw. W „Sylwestra” cieszyliśmy się powitaniem Nowego Roku, a tu już kolejny długi weekend. Ulicami wielu miast przejdzie kolorowy orszak symbolizujący  przybycie „Trzech króli” do żłóbka, aby oddać pokłon „Najwyższemu”. Po raz kolejny zasiądziemy przy suto zastawionych stołach. Warto jednak pamiętać, że możemy sami przygotować smaczny, lekki deser na bazie słodyczy od Dr Gerarda. Ja zachęcam do zrobienia słodkiej niespodzianki jaką jest Mus orzechowo bananowy. A może wolicie Torcik czekoladowy z bananami? Proponowane przeze mnie desery są przygotowywane z wykorzystaniem słodyczy od Dr Gerarda. Dla naszych słodkich przyjemności wykorzystujemy wyłącznie najlepsze produkty.  Warto szczegółowo zapoznać się z przepisami na stronie  http://drgerard.eu/przepisy. Oczywiście możecie doskonale bawić się  w towarzystwie słonych i słodkich produktów bez ich dodatkowego przetwarzania. Polecam  krakersy MIX solone, bagietki Baguettes Tomato&Olive Oil, pyszne pierniczki w kształcie serca z nadzieniem wieloowocowym w polewie kakaowej o wdzięcznej nazwie Gingerbreads, i fantastyczne ciasteczka Kremisie. Noworocznym hitem wśród deserów jest wcześniej wspomniany Mus bananowo-orzechowy . Sprawdźcie sami jak łatwo go przygotować. Podaję przepis:


SKŁADNIKI (na 2 porcje)



Masa:

2 banany

50 g masła orzechowego

1/2 łyżeczki cynamonu

szczypta mielonej gałki muszkatołowej

szczypta mielonych goździków

4 rurki waflowe Rolls Rolls od Dr Gerarda


Do dekoracji:

1/2 banana

2 łyżki bitej śmietany

1 łyżeczka drobno posiekanych orzeszków arachidowych

4 rurki waflowe Rolls Rolls


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Banany kroimy w plasterki. Chowamy do zamrażalnika na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Zamrożone plasterki bananów miksujemy w blenderze z masłem orzechowym, cynamonem, gałką muszkatołową i goździkami. Na dno każdego z pucharków wsypujemy pokruszone 2 rurki, które stworzą chrupiącą bazę.

Na wierzch wykładamy mus bananowo-orzechowy. Deser dekorujemy: bitą śmietaną, kawałkami orzechów arachidowych, plasterkami świeżego banana oraz dwiema rurkami waflowymi  Rolls Rolls Podajemy niezwłocznie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz