Wypróbowałam przepis na pyszne ciasto biszkoptowe przełożone masą budyniową, dżemem jagodowym, herbatnikami oraz galaretką na wierzchu. Idealne do popołudniowej kawy w długie zimowe popołudnia jak również na każdą inną okazję np. imieniny, urodziny albo imprezę karnawałową. Chcecie spróbować? Oto niezbędne składniki:
Biszkopt
-6 jajek
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 szklanka cukru
-pół szklanki oleju
-wiórki kokosowe niepełna szklanka
-pół szklanki suchego maku
-2 łyżki kakao
Masa budyniowa
-2 budynie śmietankowe
-1 l mleka
-1,5 kostki margaryny
Dodatkowo
-ciastka Kremisie od Dr Gerard 1,5 opakowania
-2 galaretki truskawkowe
-słoik dżemu jagodowego
Sposób przygotowania: białka oddzielam od żółtek, ubijam na sztywną pianę i dodaję cukier. Miksując dodaję po jednym żółtku i wlewam olej, na końcu dodaję przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i mieszam. Ciasto dzielę na trzy części. Do pierwszej dodaję wiórki, do drugiej mak, a do trzeciej kakao. Ciasta przekładam porcjami (naprzemiennie) do blachy (około 23/28 cm), a następnie mieszam nożem i piekę w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, a następnie studzę. Gotuję budynie na mleku i odstawiam do wystudzenia. Margarynę ucieram na gładką masę i dodaję porcjami zimny budyń. Wystudzone ciasto przecinam na dwa blaty. Pierwszy blat ciasta umieszczam w formie, której był pieczony i smaruję go połową dżemu jagodowego, wykładam połowę masy budyniowej i nakładam drugi blat ciasta, który smaruję pozostałym dżemem, wykładam resztę masy budyniowej i układam ciastka Kremisie (w małych odstępach) i wkładam ciasto do lodówki. Galaretki rozpuszczam we wrzątku i studzę. Lekko tężejącą galaretkę wykładam na wierzch ciasta. Podaję po dokładnym schłodzeniu. Do przygotowania koniecznie wykorzystajcie najlepsze słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz