W
ubiegłą niedzielę moja dziewięciolatka zorganizowała swoje urodziny. Raczej my
przygotowaliśmy imprezę a ona tylko zaprosiła gości. Tak się rozkręciła z
zaproszeniami, że zabrakło nam miejsca przy stole. Przyszli prawie wszyscy,
tylko jeden wujek został w domu, bo go ząb bolał. W salonie na stole znalazł
się domowy tort upieczony i złożony przez moją ślubną. Były sałatki, galarety,
sernik, tatar. W małych pokojach dzieci miały słodycze „dr Gerard” i słone
przekąski. Na talerzykach leżały Gingerbreads – Pierniczki z nadzieniem
wieloowocowym w polewie kakaowej i bagietki Baguettes Tomato&Olive Oil. Dorośli
niby chodzili sprawdzić, co robią ich pociechy a tak naprawdę podjadali ciastka
„dr Gerard”. Tort został pochłonięty w pięć minut, taki był dobry. Masa
śmietanowa miała błękitny kolor a na wierzchu był opłatek ze zdjęciem pięknego
pieska i ułożone były markizy black. Oto przepis.
Składniki:
Biszkopt
- 6 jajek
- ¾ szklanki cukru
- ¾ szklanki mąki
- ¼ szklanki kartoflanki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
- 500 ml śmietany kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 saszetki utrwalacza do piany
- Barwnik spożywczy
Nasączanie
- ½ szklanki herbaty
Dekoracja
- Kilka ciastek markizy black, opłatek.
Przygotowanie:
Żółtka oddzielić
od białek, mąkę pszenną i kartoflankę wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli,
następnie dodawać stopniowo cukier i ubijać aż piana będzie gęsta. Potem dodawać
żółtka i nadal ubijać. Na koniec dodać stopniowo zmieszane mąki i proszek do
pieczenia. Delikatnie mieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy, której dno
wyłożone jest papierem do pieczenia. Włożyć do rozgrzanego do 175 stopni
piekarnika i piec 40 minut. Po tym czasie wyjąć biszkopt i rzucić o podłogę.
Krem:
Cukier i
utrwalacz wymieszać, schłodzoną kremówkę lekko ubić, potem stopniowo dodawać
cukier puder z utrwalaczem i ubić na sztywno. Na koniec dodać barwnik i wymieszać
tak, aby uzyskać jednolity kolor.
Wystudzony biszkopt
kroimy na równe krążki, przygotować herbatę do nasączania. Na talerzu układamy
pierwszy krążek, skrapiamy herbatą i nakładamy krem. Przykrywamy drugim
krążkiem, następnie skrapiamy i nakładamy krem (opcjonalnie możemy ułożyć pokruszone
markizy black) i nakładamy ostatni biszkopt, skrapiamy, wykładamy krem i
dekorujemy opłatkiem i kawałkami markiz. Można użyć do dekoracji szprycy i
kremu albo kawałków owoców, draży itd., boki tortu dekorujemy kremem. Odkładamy
tort do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz