środa, 8 stycznia 2020

Pyszny tort.


          W ubiegłą niedzielę moja dziewięciolatka zorganizowała swoje urodziny. Raczej my przygotowaliśmy imprezę a ona tylko zaprosiła gości. Tak się rozkręciła z zaproszeniami, że zabrakło nam miejsca przy stole. Przyszli prawie wszyscy, tylko jeden wujek został w domu, bo go ząb bolał. W salonie na stole znalazł się domowy tort upieczony i złożony przez moją ślubną. Były sałatki, galarety, sernik, tatar. W małych pokojach dzieci miały słodycze „dr Gerard” i słone przekąski. Na talerzykach leżały Gingerbreads – Pierniczki z nadzieniem wieloowocowym w polewie kakaowej i bagietki Baguettes Tomato&Olive Oil. Dorośli niby chodzili sprawdzić, co robią ich pociechy a tak naprawdę podjadali ciastka „dr Gerard”. Tort został pochłonięty w pięć minut, taki był dobry. Masa śmietanowa miała błękitny kolor a na wierzchu był opłatek ze zdjęciem pięknego pieska i ułożone były markizy black. Oto przepis.
Składniki:
Biszkopt
  • 6 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ szklanki mąki
  • ¼ szklanki kartoflanki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 saszetki utrwalacza do piany
  • Barwnik spożywczy

Nasączanie
  • ½ szklanki herbaty

Dekoracja
  • Kilka ciastek markizy black, opłatek.

Przygotowanie:
Żółtka oddzielić od białek, mąkę pszenną i kartoflankę wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli, następnie dodawać stopniowo cukier i ubijać aż piana będzie gęsta. Potem dodawać żółtka i nadal ubijać. Na koniec dodać stopniowo zmieszane mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Włożyć do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika i piec 40 minut. Po tym czasie wyjąć biszkopt i rzucić o podłogę.
Krem:
Cukier i utrwalacz wymieszać, schłodzoną kremówkę lekko ubić, potem stopniowo dodawać cukier puder z utrwalaczem i ubić na sztywno. Na koniec dodać barwnik i wymieszać tak, aby uzyskać jednolity kolor.
Wystudzony biszkopt kroimy na równe krążki, przygotować herbatę do nasączania. Na talerzu układamy pierwszy krążek, skrapiamy herbatą i nakładamy krem. Przykrywamy drugim krążkiem, następnie skrapiamy i nakładamy krem (opcjonalnie możemy ułożyć pokruszone markizy black) i nakładamy ostatni biszkopt, skrapiamy, wykładamy krem i dekorujemy opłatkiem i kawałkami markiz. Można użyć do dekoracji szprycy i kremu albo kawałków owoców, draży itd., boki tortu dekorujemy kremem. Odkładamy tort do lodówki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz