poniedziałek, 1 lutego 2021
Bita śmietana
„Bita Śmietana”
Czym jest bita śmietana ?
Prawdziwa bita śmietana, jak sama nazwa wskazuje - powinna mieć w składzie śmietanę, ale nie tę kwaśną zwykłą śmietanę, tylko słodką – czyli inaczej śmietankę. Taka słodka śmietanka (kremówka) jest idealna do ubijania, ponieważ ma dużą zawartość tłuszczu (najlepiej sprawdzi się śmietanka 36%).
Ważne, aby przed ubijaniem dobrze schłodzić śmietankę - przynajmniej kilka godzin w lodówce. Możemy ją schłodzić również w zamrażalce, jednak musimy pamiętać, by w nie doprowadzić do jej zamrożenia.
Polecam tarte ze śmietaną i dodatkowo z wafelkami dr Gerard która będzie świetnie prezentować podczas spotkań rodzinnych.
Składniki:
Biszkopt:
8 jajek
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Krem:
250 g serka mascarpone
300 g śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
2 śmietan fixy
Poncz:
80 ml przegotowanej wody
6 łyżek syropu z ananasów z puszki
2 łyżki wódki
Masa do obłożenia tortu:
340 g masła
200 g czekolady deserowej
Dodatkowo:
puszka ananasów pokrojonych
truskawki
52 szt. wafelków czekoladowych Pryncypałki dr Gerard
• Biszkopt:
Ubijamy białka, dodajemy cukier, żółtka i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Chwilę miksujemy. Wlewamy do tortownicy o średnicy 25 cm, wyłożoną papierem i pieczemy 45 minut w temp. 180 °C. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia. Następnie przekroić tak, by powstały 3 blaty.
• 2. Poncz:
Ananasy odsączyć na sitku. Odmierzyć 6 łyżek syropu i wymieszać z przegotowaną wodą i wódką.
• 3. Krem:
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan fixem. Kiedy będzie gęstnieć, dodać po łyżce mascarpone i miksować na wolnych obrotach do zgęstnienia masy.
• 4. Pierwszy blat ciasta nasączyć częścią ponczu. Dodać ananas, krem i przykryć drugim blatem. Ponownie nasączyć, dodać ananas, krem i wyłożyć resztę kremu. Trzecią część ciasta nasączyć i przykryć.
• 5. Masa do obłożenia tortu:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puszystą jasną masę, dodawać stopniowo czekoladę. Masą posmarować boki i górę tortu.
Truskawki wyłożyć na wierzchu i dowolnie udekorować. Boki tortu obłożyć wafelkami. Schłodzić w lodówce.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz