poniedziałek, 1 lutego 2021

Bita śmietana

„Bita Śmietana” Czym jest bita śmietana ? Prawdziwa bita śmietana, jak sama nazwa wskazuje - powinna mieć w składzie śmietanę, ale nie tę kwaśną zwykłą śmietanę, tylko słodką – czyli inaczej śmietankę. Taka słodka śmietanka (kremówka) jest idealna do ubijania, ponieważ ma dużą zawartość tłuszczu (najlepiej sprawdzi się śmietanka 36%). Ważne, aby przed ubijaniem dobrze schłodzić śmietankę - przynajmniej kilka godzin w lodówce. Możemy ją schłodzić również w zamrażalce, jednak musimy pamiętać, by w nie doprowadzić do jej zamrożenia. Polecam tarte ze śmietaną i dodatkowo z wafelkami dr Gerard która będzie świetnie prezentować podczas spotkań rodzinnych. Składniki: Biszkopt: 8 jajek 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki tortowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Krem: 250 g serka mascarpone 300 g śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 2 śmietan fixy Poncz: 80 ml przegotowanej wody 6 łyżek syropu z ananasów z puszki 2 łyżki wódki Masa do obłożenia tortu: 340 g masła 200 g czekolady deserowej Dodatkowo: puszka ananasów pokrojonych truskawki 52 szt. wafelków czekoladowych Pryncypałki dr Gerard • Biszkopt: Ubijamy białka, dodajemy cukier, żółtka i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Chwilę miksujemy. Wlewamy do tortownicy o średnicy 25 cm, wyłożoną papierem i pieczemy 45 minut w temp. 180 °C. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia. Następnie przekroić tak, by powstały 3 blaty. • 2. Poncz: Ananasy odsączyć na sitku. Odmierzyć 6 łyżek syropu i wymieszać z przegotowaną wodą i wódką. • 3. Krem: Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan fixem. Kiedy będzie gęstnieć, dodać po łyżce mascarpone i miksować na wolnych obrotach do zgęstnienia masy. • 4. Pierwszy blat ciasta nasączyć częścią ponczu. Dodać ananas, krem i przykryć drugim blatem. Ponownie nasączyć, dodać ananas, krem i wyłożyć resztę kremu. Trzecią część ciasta nasączyć i przykryć. • 5. Masa do obłożenia tortu: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puszystą jasną masę, dodawać stopniowo czekoladę. Masą posmarować boki i górę tortu. Truskawki wyłożyć na wierzchu i dowolnie udekorować. Boki tortu obłożyć wafelkami. Schłodzić w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz