Biszkopt
-3 jajka
-2 białka
-4 łyżki cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-pół szklanki mąki pszennej
-3 jajka
-2 białka
-4 łyżki cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-pół szklanki mąki pszennej
Jabłka
-2 kg jabłek
-2 galaretki pomarańczowe
-2 kg jabłek
-2 galaretki pomarańczowe
Krem
-750 ml mleka
-3 łyżki mąki pszennej tortowej
-3 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 żółtka
-pół szklanki cukru
-200 g masła lub margaryny
-750 ml mleka
-3 łyżki mąki pszennej tortowej
-3 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 żółtka
-pół szklanki cukru
-200 g masła lub margaryny
Dodatkowo
-herbatniki Animals od Dr Gerard z polewą kakaową opakowanie
Sposób przygotowania: do garnka wsypuję mąki, cukier, dodaję żółtka, mleko i mieszam do połączenia, a następnie gotuję do zgęstnienia. Po ugotowaniu odstawiam do wystudzenia. Biszkopt: białka ubijam na sztywną pianę, następnie dodaję cukier i miksuję, dodaję żółtka i miksuję. Na koniec dodaję proszek do pieczenia oraz mąkę i wszystko miksuję. Dno blaszki wykładam papierem do pieczenia i wykładam ciasto. Wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piekę około 15 minut. Po upieczeniu studzę. Obieram jabłka, ścieram na tarce, prażę około 20 minut. Do gorących jabłek dodaję galaretki i mieszam. Przestudzone jabłka wykładam na biszkopt. Na jabłka wykładam herbatniki Animals z polewą kakaową i odstawiam do wystudzenia. Krem: masło ucieram na puch, miksując dodaję zimny budyń. Krem wykładam na herbatniki Animals, wierzch posypuję startą czekoladą deserową i schładzam. Do przygotowania wykorzystajcie herbatniki Animals od Dr Gerarda, ponieważ są najlepsze. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz