środa, 15 marca 2017

Dla wielbicieli słodkości

Przepis na to ciasto otrzymałam od mojej mamy, odrobinę go przerobiłam, ponieważ dodałam słodycze Dr Gerarda i przygotowałam je na weekend. I co najważniejsze ciasto było bardzo proste do wykonania i zostało zjedzone ze smakiem przez domowych wielbicieli słodkości. Chcecie spróbować? Oto składniki:

Biszkopt
-4 jajka
-1 szklanka cukru
-4 łyżki mąki krupczatki
-4 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem czekoladowy
-6 żółtek
-100 g cukru
-½ l śmietanki 30%
-500 g gorzkiej czekolady
-4 łyżki żelatyny
-niepełna szklanka mleka
-podłużne biszkopty od Dr Gerard o smaku morelowo-śmietankowym

Warstwa śmietankowa
-½ l śmietanki 30%
-pół szklanki cukru pudru
-2 płaskie łyżki żelatyny

Dodatkowo
-wafelki od Dr Gerard z kremem kakaowym

Sposób przygotowania: biszkopt: białka oddzielam od żółtek i ubijam ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodaję cukier, a następnie żółtka. Mąki przesiewam z proszkiem do pieczenia i łączę z pianą. Biszkopt przelewam do formy (24/36 cm), której spód wykładam papierem i piekę w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 25 minut do suchego patyczka. Studzę. Masa czekoladowa: żółtka ubijam z cukrem. Śmietankę mocno podgrzewam. Dodaję do niej małe kawałki gorzkiej czekolady i mieszam, aż do momentu całkowitego rozpuszczenia. Przelewam do ubitej masy z żółtek i ponownie ubijam. Żelatynę rozpuszczam w niepełnej szklance mleka i wlewam do żółtek. Część masy wylewam na biszkopt, układam podłużne biszkopty od Dr Gerarda i pokrywam pozostałą częścią masy czekoladowej. Warstwa śmietankowa: śmietankę ubijam z cukrem pudrem. Żelatynę zalewam niewielką ilością zimnej wody, pozostawiam do napęcznienia, a następnie rozpuszczam w kąpieli wodnej i wlewam do ubitej śmietanki i miksuję. Przelewam na masę czekoladową i posypuję pokruszonymi wafelkami Dr Gerarda. Ciasto przechowuję w lodówce. Warto wypróbować, a do przygotowania polecam wykorzystać pyszne słodycze od Dr Gerarda. Życzę słodkich wypieków i smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz