wtorek, 21 marca 2017

Spóźniona wiosna.

Spóźniona wiosna.

Tegoroczna wiosna jest jakaś taka ospała. Na początku miesiąca trochę słońca pobudziło nas do życia, a teraz aura nam nie sprzyja. Co prawda, kalendarzowa wiosna właśnie nastała, ale nijak ma się to do tego co jest za oknem. Chodzę zmęczona, rozdrażniona bez jakiegoś szczególnego powodu. Staram się więcej wypoczywać, relaksować słuchając ulubionej muzyki. Wygląda na to, że mam chandrę.  Jednym z niezawodnych sposobów radzenia sobie z kiepskim nastrojem jest doładowanie energii słodyczami. To najmilszy i najłatwiejszy sposób uzupełnienia  akumulatorów mojego organizmu. Tym razem sięgam po pryncytorcik i chrupiące wafelki z firmy Dr Gerard. Myślę, że w tych okolicznościach lepsza będzie do tego herbata z dzikiej róży i malin. Trzeba jeszcze jakoś przetrwać kolejny dzień w pracy. Po krótkim zastanowieniu wrzucam do torebki jeszcze opakowanie Witam ciastka na dzień dobry licząc na to, że taka porcja energii ułatwi mi pokonanie biurowej zawieruchy. Dziewczyny w pracy witają mnie w podobnym nastroju. Różnica jest tylko taka, że w powietrzu unosi się zapach świeżo zaparzonej kawy. Plotkujemy sobie przez kilka minut doradzając jak pokonać tą wszędobylską ospałość. No i oto jest całkiem obiecujący sposób. Przepisy na stronie deseroteki Dr Gerarda. Ja zachęcam do wykorzystania właśnie tego:

Jogurtowe lody na patyku
z owocami i kruszonką
z Markiz Mafijnych
Składniki
  • Ciastka Mafijne dr Gerard
  • jogurt gęsty 500 g
  • miód 90 g
  • owoce np. truskawki, jagody, banany 100 g
Sposób przygotowania:
Jogurt mieszamy z miodem. Owoce kroimy na małe kawałki, a ciasteczka drobno kruszymy.
Naszą masę lodową wylewamy do foremek, do połowy ich objętości, po czym wrzucamy owoce, posypujemy wierzch kruszonymi ciasteczkami, wbijamy patyczki i wstawiamy do zamrażarki.
WSKAZÓWKA: jeżeli nie masz foremek do lodów, użyj pojemników po małych jogurtach

No powiedzcie sami, czy to nie brzmi obiecująco, łatwo, smacznie i zdrowo?

                

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz