Wczoraj po popołudniu przygotowałam smakowite kruche ciasto z masą jabłkową, kremem waniliowym, a dodatkowo przełożone słodyczami od Dr Gerarda. Domownikom i mnie bardzo smakowało takie połączenie różnych smaków. A Ty spróbujesz kruchego ciasta w takiej wersji? Oto niezbędne składniki:
Ciasto półkruche
-50 dag mąki krupczatki
-15 dag cukru pudru
-20 dag zimnego masła
-2 jajka
-4 łyżki gęstej śmietany 18%
-4 łyżki suchego maku
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa
-1,2 kg obranych jabłek
-3 łyżki cukru
-2 galaretki cytrynowe
-¾ szklanki wody
Krem waniliowy
-500 ml mleka
-2 jajka
-pół szklanki cukru
-3 łyżki mąki ziemniaczanej
-350 ml śmietanki 30%
-20 g żelatyny
-40 g cukru wanilinowego
-1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo
-ciastka herbatniki Scooby-Doo DOOBEES od Dr Gerard
Sposób przygotowania: ciasto półkruche: z podanych składników zagniatam jednolite ciasto, dzielę je na dwie części i wałkuję. Obie części ciasta przekładam do blaszek (25/40 cm) wyścielonych papierem do pieczenia. Piekę każde ciasto na złoty kolor w 180 stopniach około 20 minut. Masa jabłkowa: ścieram jabłka na tarce o grubych oczkach i przekładam je do garnka, podlewam wodą, wsypuję cukier i prażę do momentu, aż zmiękną. Po tym czasie dodaję galaretki w proszku i mieszam do ich rozpuszczenia. Studzę. Krem waniliowy: odlewam pół szklanki mleka. Pozostałe gotuję z cukrem wanilinowym. Jajka ucieram z cukrem na puszysty jasny krem, na koniec wlewam mleko i wsypuję mąkę. Mieszankę wlewam na gotujące się mleko i gotuję budyń. Nakrywam folią żeby nie zrobił się kożuch i odstawiam do wystudzenia. Żelatynę zalewam trzema łyżkami zimnej wody. Gdy napęcznieje rozpuszczam ją w 1/3 szklanki wrzątku i studzę. Śmietanę ubijam z cukrem pudrem, gdy będzie sztywna dodaję po łyżce budyniu nie przerywając miksowania. Na koniec wlewam chłodną żelatynę. Całość dokładnie miksuję. Przełożenie: na kruche ciasto nakładam połowę masy jabłkowej, wykładam połowę kremu i układam ciastka od Dr Gerarda, a następnie wykładam pozostałe jabłka i krem. Na wierzchu układam kruche ciasto. Wierzch posypuję cukrem pudrem. Przygotuj i spróbuj. Warto. Polecam i życzę słodkich wypieków!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz