czwartek, 16 marca 2017

Pyszne owsiane ciasteczka

Witam. W marcu jak w garncu. I to prawda. Raz świeci słońce. A za chwilę pada deszcz lub deszcz ze śniegiem. Nie wiadomo jak się ubierać wychodząc na dwór. A dziś musiałam wyjść i to pilnie. Wczoraj wieczorem przeglądając deserotekę na stronie internetowej znalazłam przepis na pyszne ciastka zbożowe. Zresztą firma ta w swoim asortymencie posiada takie cudeńka. Wiadomo lato tuż tuż, więc trzeba zadbać o figurę. Postanowiłam kupić kilka paczek ciastek ze zdrowym zbożem i sama także postanowiłam upiec coś w domu. Zakupiłam w sklepie potrzebne mi artykuły spożywcze. A potrzebowałam: 1/2 szklanki otrębów owsianych,1 szklanka płatków owsianych,1/2 szklanki mąki razowej,3 łyżki otrębów orkiszowych,100 g suszonej żurawiny,3 łyżki słonecznika łuskanego,3 łyżki pestki dyni,3 łyżki rodzynek,1/4 łyżeczki cynamonu,1/4 łyżeczki soli,3 łyżki miodu,5 łyżek oleju,1 banan,1 jajko. Robiłam je tak: w jednej misce wymieszałam wszystkie suche składniki. W drugiej misce rozgniotłam banana i wymieszałam go z jajkiem, olejem i miodem. Na koniec wsypałam suche składniki. Wszystko dokładnie wymieszałam i odstawiłam na 5 minut. Z ciasta,  kształtowałam kulki i lekko je spłaszczyłam. Ciasteczka układałam na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. I oto wyszły mi ciasteczka owsiane. Ale i tak mam pochowane ciastka ,,Dr Gerard”. Pozdrawiam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz