W niedzielę spodziewam się gości na kawę. Przyjdą dwie
koleżanki ze studiów. Przy pogawędce będą towarzyszyć nam MAFIJNE CHOCO DR
GERARDA i moje ulubione ciasto bez pieczenia
JAGODOWA TARTA LODOWA
NA HERBATNIKACH.
Składniki : 400 g świeżych lub mrożonych jagód, sok
wyciśnięty z połowy cytryny, 200 g cukru plus dwie łyżki, 31 herbatników, 6
jajek, szczypta soli, 750 g śmietany do ubijania.
Sposób wykonania – Jagody umyć i osuszyć. Jeśli używa się
mrożonych, najpierw trzeba je rozmrozić w temperaturze pokojowej. 300 g owoców
zmiksować na gładkie piure z sokiem z cytryny i dwiema łyżkami cukru. Formę
wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód położyć 15 herbatników. Pozostałe 16
ciastek ustawić wzdłuż ścianek formy. Całe jaja ubijać wraz z solą i 150 g
cukru mikserem ręcznym przez około 6 – 8 minut, aż powstanie gęsta masa. Następnie
ubić śmietanę i delikatnie wmieszać ją w masę jajeczną. Mieszankę ostrożnie
wlać do wyłożonej herbatnikami formy. Sporządzone wcześniej piure jagodowe
nałożyć kilkoma kleksami na masę i rozprowadzić niezbyt dokładnie widelcem,
tworząc wzory. Całość włożyć do lodówki na co najmniej 6 godzin. Najlepiej
schładzać przez całą noc. Pozostałe 50 g cukru połączyć z 100 ml wody i
zagotować na patelni. Po chwili dodać 100 g jagód i gotować jeszcze przez dwie
minuty. Powstały sos pozostawić do ostudzenia. Tartę wyciągnąć z lodówki przynajmniej
kwadrans przed podaniem. Po wyjęciu jej z formy udekorować jagodowym sosem.
Ciasto podawać pokrojone na kawałki. Czas przygotowania około 40 minut. Dobra
rada – Zamiast zwykłego cukru można użyć nierafinowanego. Nadaje deserom
charakterystyczny smak, zawiera więcej minerałów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz