wtorek, 14 marca 2017

TORCIK ZBOŻOWY



Moja babcia jest świetnym cukiernikiem. Domowe wypieki, desery i słodkości są jej specjalnością. Co raz częściej przygotowuje też dla nas ciasta bez pieczenia. Według mnie najlepszym wyrobem babci jest
KOKOSEK.
Składniki : 25 dag słonych krakersów, ½ l mleka, 2 żółtka, dwie łyżki mąki pszennej, budyń śmietankowy, 16 g cukru waniliowego, 25 dag masła 82%, ½ szklanki cukru, 100 ml likieru kokosowego, 15 dag wiórków kokosowych.
Wierzch : 10 dag wiórków kokosowych, czubata łyżka masła, łyżka cukru pudru.
Sposób wykonania
  Masa budyniowa : Żółtka zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym, ½ szklanki mleka, budyniem i mąką. Resztę mleka zagotować, wlać masę żółtkową. Ciągle mieszając, gotować około minuty. Odstawić do ostudzenia. Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu i likier. Mieszać z wiórkami. Formę wyłożyć papierem., rozłożyć warstwę krakersów i 1/3 kremu, przykryć krakersami, na to krem, znów krakersy i krem.
Wierzch : Masło rozpuścić z cukrem pudrem, dodać wiórki. Mieszając, prażyć na złocisto. Ostudzonymi posypać wierzch ciasta. Schładzać je w lodówce. Czas przygotowania około 35 minut.
Ciasto te robi się naprawdę bardzo szybko. Jest niezwykle smaczne, ale babcia przygotowuje je tylko dla nas. Sama woli inne słodycze. Dla niej TORCIK ZBOŻOWY DR GERARDA nie ma sobie równych. Dziadek także zachwyca się tym wyrobem. Zapasy tego produktu w domu mają zawsze duże.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz