czwartek, 16 marca 2017

Sernik z wit AM




       Sernik bardzo migdałowy, dość słodki i aromatyczny. Truskawki nadają łagodnego wyglądu, ale także świetnie współgrają z likierem Amaretto i płatkami migdałów.
Pełnoziarniste ciasteczka zbożowe Dr Gerarda na spód są alternatywą dla bardziej pracochłonnego ciasta kruchego. Podwieczorek w słoneczny dzień w ogrodzie zimowym wśród pięknych zielonych kwiatów, kawa mrożona i wilgotny sernik z truskawkami......wymarzony zbliżający się wekeend marcowy.
Składniki
-180 g pokruszonych ciastek wit AM
-50 g roztopionego masła
-1 kg zmielonego twarogu
-4 jajka
-160 g cukru
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka aromatu migdałowego
-2 łyżki likieru Amaretto
-100 g podprażonych płatków migdałowych
-500 g truskawek+50 g cukru

Ciasteczka wit AM Dr Gerarda musli,mleko,czekolada mieszamy z roztopionym masłem i przekładamy na spód tortownicy. Odstawiamy do lodówki.
Twaróg z jajkami, mąką i cukrem ucieramy na gładką masę. Dodajemy aromat migdałowy i Amaretto. Masę przekładamy na ciasteczkowy spód. Oczyszczone i pozbawione szypułek truskawki kroimy na ćwiartki przekładamy do garnuszka, zasypujemy cukrem i gotujemy, co chwilę mieszając, do uzyskania gładkiego musu. Gdy nieco przestygnie, przekładamy delikatnie na masę serową i rozprowadzamy tworząc fantazyjne wzory..
Pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 150 stopni. Po wystudzeniu odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem obsypujemy sernik płatkami migdałowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz