środa, 22 marca 2017
Sernik a la Dr Gerard
Z ręką na sercu różne słodycze Dr Gerarda można wykorzystać i stworzyć najsmaczniejsze serniki na zimno. Ten który chcę dziś podać to kremowy, orzeźwiający z nutą kokosową.
Niebanalny smak, a przy tym szybki w przygotowaniu. Musicie się skusić.
Składniki na spód
-wafelki o smaku kokosowym Dr Gerarda
- 30 g wiórek kokosowych
-60 g masła roztopionego
Wiórki kokosowe podprażyć na suchej patelni, do zezłocenia. Dodać pokruszone wafelki, masło i zmiksować w malakserze do otrzymania konsystencji mokrego piasku.
Formę wyłożyć papierem. Na spód formy wyłożyć masę ciasteczkową, schłodzić 30 minut.
Składniki na masę serową
-250 g twarogu sernikowego
-250 g serka mascarpone
-250 ml śmietanki kokosowej 22%
-70 g cukru pudru
-80 ml likieru kokosowego
-20 g żelatyny w proszku
-70 ml wrzącej wody
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, za wyjątkiem wody.
Żelatynę rozpuścić w wodzie.
W misie miksera umieścić twaróg, mascarpone, śmietanę kokosową i zmiksować do gładkiej masy.
Dodać cukier puder, likier kokosowy i dodać przestudzoną żelatynę i dokładnie zmiksować.
Masę serową przelać na kokosowy spód. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Ponadto
-galaretka o ulubionym smaku
-zwierzaki maślane Dr Gerarda
-płatki kokosowe do dekoracji
Zwierzaki maślane ułożyć na wierzchu sernika na nie wylać tężejącą galaretkę. Odłożyć do lodówki, przed podaniem udekorować płatkami kokosowymi.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz