W mojej rodzinie wszyscy przepadają za orzechami. Staram się
więc często wykorzystywać je do swoich wypieków. Eksperymentuję jak tylko się
da. Wczoraj na przykład wymyśliłam
WAFEL ORZECHOWY Z
BAJEREM.
Składniki :
Placek na blachę : 8
białek, 25 dag cukru kryształu, 25 dag orzechów mielonych, łyżka miodu
prawdziwego, łyżka bułki tartej, łyżka mąki pszennej.
Krem : 8 żółtek, ¾ szklanki cukru kryształu, 30 dag masła,
gorzka czekolada, 30 ml spirytusu.
Dodatkowo : 3 płaty wafla ( andruta ), opakowanie okrągłych
biszkoptów.
Sposób wykonania – Białka ubić stopniowo dodając cukier.
Mieszać z orzechami, miodem bułką i mąką. Ciasto wylać na blachę, wyłożoną
papierem. Piec około 30 minut w 170 C. Żółtka ubić z cukrem na parze. Dodać
rozpuszczoną czekoladę. Studzić, ciągle mieszając. Masło utrzeć z ubitymi
żółtkami, na końcu dodając spirytus. Andrut dociąć na wielkość placka i posmarować
masą, przykryć go plackiem. Na placek wyłożyć masę, wcisnąć w nią biszkopty,
wyłożyć resztę masy i przykryć andrutem. Mocno docisnąć.
Czekoladę do kremu rozpuścić na parze, czyli w miseczce
ustawionej na garnku z wrzątkiem. Czas przygotowania około 50 minut.
Ciasto wyszło mi tak smaczne, że nie zostało po nim nawet
śladu. Zjedliśmy całe od razu. Myślałam, że poczęstuję dzisiaj swoją koleżankę,
umówiłyśmy się na kawę. Muszę zatem szybko zrobić jakieś zakupy. Prawdopodobnie
zaproponuję jej MAFIJNE CHOCO. Ostatnio świetnie się sprawdziły. Bardzo lubię
te ciastka. W zasadzie to chyba wszystkie wyroby DR GERARDA mi smakują, dlatego
kupię też jeszcze inne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz