wtorek, 14 marca 2017

NA RATUNEK MAFIJNE



W mojej rodzinie wszyscy przepadają za orzechami. Staram się więc często wykorzystywać je do swoich wypieków. Eksperymentuję jak tylko się da. Wczoraj na przykład wymyśliłam
WAFEL ORZECHOWY Z BAJEREM.
Składniki :
 Placek na blachę : 8 białek, 25 dag cukru kryształu, 25 dag orzechów mielonych, łyżka miodu prawdziwego, łyżka bułki tartej, łyżka mąki pszennej.
Krem : 8 żółtek, ¾ szklanki cukru kryształu, 30 dag masła, gorzka czekolada, 30 ml spirytusu.
Dodatkowo : 3 płaty wafla ( andruta ), opakowanie okrągłych biszkoptów.
Sposób wykonania – Białka ubić stopniowo dodając cukier. Mieszać z orzechami, miodem bułką i mąką. Ciasto wylać na blachę, wyłożoną papierem. Piec około 30 minut w 170 C. Żółtka ubić z cukrem na parze. Dodać rozpuszczoną czekoladę. Studzić, ciągle mieszając. Masło utrzeć z ubitymi żółtkami, na końcu dodając spirytus. Andrut dociąć na wielkość placka i posmarować masą, przykryć go plackiem. Na placek wyłożyć masę, wcisnąć w nią biszkopty, wyłożyć resztę masy i przykryć andrutem. Mocno docisnąć.
Czekoladę do kremu rozpuścić na parze, czyli w miseczce ustawionej na garnku z wrzątkiem. Czas przygotowania około 50 minut.
Ciasto wyszło mi tak smaczne, że nie zostało po nim nawet śladu. Zjedliśmy całe od razu. Myślałam, że poczęstuję dzisiaj swoją koleżankę, umówiłyśmy się na kawę. Muszę zatem szybko zrobić jakieś zakupy. Prawdopodobnie zaproponuję jej MAFIJNE CHOCO. Ostatnio świetnie się sprawdziły. Bardzo lubię te ciastka. W zasadzie to chyba wszystkie wyroby DR GERARDA mi smakują, dlatego kupię też jeszcze inne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz