piątek, 10 marca 2017

Pyszny deser na herbatnikach

Niedawno znajoma upiekła pyszne ciasto z warstwą serową i kremem, do którego przygotowania wykorzystała herbatniki Dr Gerarda. Gdy w końcu zdradziła mi przepis na to wyjątkowo pyszne ciasto, postanowiłam je upiec, ale w efekcie moje ciasto nie było tak smaczne jak jej. Spróbujecie? Oto składniki:

Ciasto orzechowe
-3 jajka
-pół szklanki cukru
-pół szklanki mąki pszennej
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-50 g zmielonych orzechów włoskich
-50 g masła

Warstwa serowa
-70 dag twarogu
-4 jajka
-niepełna szklanka cukru
-1 cukier wanilinowy
-1 budyń waniliowy
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem
-300 g masła
-5 łyżek cukru pudru
-1 cukier wanilinowy
-2 serki homogenizowane waniliowe 300 g


Polewa
-60 g masła
-2 łyżki kwaśnej śmietany
-2 łyżki kakao
-4 łyżki cukru pudru


Dodatkowo
-ciastka herbatniki Scooby-Doo Doobees od Dr Gerard
-herbatnikowe zwierzaki maślane od Dr Gerard


Sposób przygotowania: ciasto: białka ubijam ze szczyptą soli, cukrem i żółtkami, dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia i miksuję, dodaję zmielone orzechy oraz roztopione masło i powoli mieszam. Wlewam do formy (21/33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w temperaturze 180 stopni około 35 minut. Warstwa serowa: żółtka ucieram z cukrem i cukrem wanilinowym, dodaję budyń w proszku, proszek do pieczenia oraz zmielony twaróg. Białka ubijam z odrobiną soli i mieszam powoli z masą serową. Wykładam na blaszkę wyłożoną papierem i piekę w temperaturze 180 stopni około 50 minut. Krem: masło ucieram z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, dodaję serki i ucieram. Polewa: masło, śmietanę, kakao, cukier puder podgrzewam do rozpuszczenia. Złożenie: w blaszce układam ciastka herbatniki Scooby-Doo Doobees Dr Gerarda, wykładam połowę kremu, nakładam warstwę serową, którą posypuję pokruszonymi herbatnikowymi zwierzakami maślanymi Dr Gerarda i wykładam pozostały krem, na który nakładam ciasto orzechowe i polewam je polewą. Pyszny i ciekawy pomysł na deser. Doskonale sprawdzi się na różne okazje. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz