Ciasto makowo-kokosowe
-6 białek
-½ szklanki cukru
-1 szklanka suchego maku
-wiórki kokosowe 1 szklanka
Krem budyniowy:
-pół litra mleka
-2 łyżki mąki pszennej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-3 żółtka
-5 łyżek cukru
-1 łyżka cukru wanilinowego
-1,5 kostki masła lub margaryny
-odrobina aromatu migdałowego
-mini wafelki Pryncypałki od Dr Gerard w czekoladzie
-6 białek
-½ szklanki cukru
-1 szklanka suchego maku
-wiórki kokosowe 1 szklanka
Krem budyniowy:
-pół litra mleka
-2 łyżki mąki pszennej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-3 żółtka
-5 łyżek cukru
-1 łyżka cukru wanilinowego
-1,5 kostki masła lub margaryny
-odrobina aromatu migdałowego
-mini wafelki Pryncypałki od Dr Gerard w czekoladzie
-wafelki od Dr Gerard 200 g
-pół szklanki mleka
-100 g mleka w proszku
-300 g serka homogenizowanego waniliowego
-50 g czekolady gorzkiej
-3 łyżki śmietany 30%
Polewa
-125 g masła
-3 łyżki cukru
-3 łyżki mleka
-2 łyżki ciemnego kakao
-1 łyżeczka żelatyny
Sposób przygotowania: ciasto: białka ubijam na sztywną pianę ubijając wsypuję stopniowo cukier, ubijam i wsypuję wiórki kokosowe oraz suchy mak i delikatnie mieszam. Wykładam do formy (25/30 cm) wyłożonej papierem i piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzę. Krem: odlewam pół szklanki mleka, dodaję mąki i żółtka, miksuję na jednolitą konsystencję, resztę gotuję z cukrami, wlewam masę z mąką i gotuję budyń. Studzę. Miękkie masło miksuję na puch, miksując stopniowo dodaję zimny budyń, wlewam aromat migdałowy i miksuję do powstania gęstego kremu. Masa wafelkowa: wafelki od Dr Gerarda drobno siekam i zalewam mlekiem, odstawiam na kilka minut aby wafelki wchłonęły mleko. Czekoladę rozpuszczam w lekko podgrzanej śmietanie i odstawiam do wystygnięcia. Serki miksuję z ostudzoną czekoladą oraz przesianym przez sitko mlekiem w proszku Na końcu dodaję namoczone w mleku wafelki. Całość mieszam i odstawiam na 30 minut do lodówki aby masa zgęstniała. Polewa: żelatynę zalewam mlekiem, odstawiam do spęcznienia. Resztę składników umieszczam w garnuszku i podgrzewam, aż składniki się połączą. Do gorącej czekoladowej masy dodaję spęczniałą żelatynę mieszam do momentu uzyskania gładkiej lśniącej masy. Na ciasto wykładam krem budyniowy, na którym układam mini wafelki Pryncypałki Dr Gerarda i wykładam masę wafelkową, wyrównuję i całość polewam polewą. Życzę słodkich wypieków! A do przygotowania wykorzystajcie najlepsze słodycze Dr Gerarda.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz