wtorek, 28 marca 2017

Ciasto drożdżowe by było udane.


Ciastem, które pamiętam z dzieciństwa, to ciasto drożdżowe. Ciasto to również bardzo lubiły dzieci, które znikało w zastraszającym tępie.
Tak się składało, że żonie ciasto to zawsze się udawało.  Ciasto rosło jej w oczach i zawsze było pyszne i lekkie jak piórko.

                Tajemnice udanego cista drożdżowego.
 
   -Wszystkie składniki na cisto powinny mieć temperaturę pokojową.
Przynajmniej na godzinę przed przygotowaniem ciast składniki trzeba wyjąć z lodówki.
  -Ciasto im dłużej wyrabiamy, tym bardziej napowietrzamy, tym bardziej będzie puszyste, jak również szybciej wyrośnie.
Ciasto należy wyrabiać ręcznie przez ok. 15 do 20min.  
   -Dla większej puszystości należy utrzeć jajka z cukrem i w takiej postaci dodać do reszty składników.   
     -Kiedy ciasto jest klejące, to polewamy ciasto rozpuszczonym masłem w trakcie wyrabiania. Masło wtedy szybko się wchłania i nie klei się do stolnicy.
      -Ciasto, które jest dobrze wyrobione odstaje od ścianek miski -stolnicy, nie klei się.
    -Cisto wyrobione umieszczamy w pojemniku, który przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, by wyrosło. Najlepsza temperatura to 25 -30 stopni C.
Należy pamiętać, że ciasto drożdżowe nie lubi przeciągów.
RADA: aby ciasto szybciej podwoiło objętość można wstawić miskę z ciastem w ciepłą wodę, lub nagrzać piekarnik do 50oC, otworzyć i wstawić miskę z ciastem.
    -Gdy ciasto wyrośnie należy je odgazować, robimy to uderzając w cisto kilka razy pięścią, a następnie krótko wyrabiamy.
    -Ciasto drożdżowe zwykle pieczemy w tem. 180 -200oC.
    -Po upieczeniu ciasta nie wyjmujemy, a  tylko  uchylamy drzwiczki i pozostawiamy przez kilkanaście minut .  Natychmiastowe wyjęcie ciasta z piekarnika spowoduje obadanie ciasta.
   Wszystkim, którzy lubią słodycze jeść, a nie koniecznie lubują się w pieczeniu polecam wspaniałe i bardzo smaczne ciastka Dr Gerarda.  Słodycze Dr Gerarda są niezastąpionym dodatkiem do kawy, a dzieciaczki wprost przepadają za pysznymi przekąskami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz