poniedziałek, 13 marca 2017
Urodzny.
Witam Ciastka na dzień dobry i pryncytorcik z firmy dr. Gerard.Tort urodzinowy. Wczoraj moja żona obchodziła urodziny.Otrzymała wiele serdecznych życzeń,poczuła się taka kochana.Sam jej życzyłem oprócz wszstkiego dużo "udanych wypieków" bo bardzo je uwielbiam,jak ona dobrze wie co ważne.Był tort i świeczki.Masa z mleka w proszku,którą robiła po raz pierwszy już stała się jej ulubioną,bo słodkie to ona lubi. Składniki (na tortownicę o średnicy 23cm): Ciasto:6 jajek,3/4 szklanki cukru,2 łyżki oleju pół szklanki mąki pszennej,pół szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia,3 łyżki kakao Masa:pół szklanki mleka,2/3 szklanki cukru cukier wanilinowy (16g),300g masła lub dobrej margaryny 2 szklanki mleka w proszku Polewa:70g gorzkiej czekolady,30g masła lub margaryny Dodatkowo:dwie łyżki kawy rozpuszczalnej brzoskwinie z puszki,kilka truskawek draże maltikeks z firmy Dr.Gerard do dekoracji Białka oddzielić od żółtek,ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.Dodawać stopniowo cukier ciągle ubijając,dodać żółtka,ubić.Dodać olej i zmiksować.Mąki przesiać z proszkiem i kakao.Dodawać stopniowo do masy jajecznej delikatnie mieszając. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec temp.180ºC. przez ok.25min. Mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym,ostudzić.Masło utrzeć na puszystą masę,dodawać stopniowo ostudzone mleko i mleko w proszku,ciągle ucierając.Zmiksować na gładką masę. Upieczone ciasto przekroić na 3 blaty,przełożyć masą zostawiając 1/4 na boki tortu.Ułożyć pokrojone drobno brzoskwinie.Na tym etapie wydawało się, że tort będzie za słodki,tak więc brzoskwinie z masą posypać kawą rozpuszczalną.Resztą masy posmarować bok tortu,dekorować drażami od Dr.Gerard. Czekoladę połamać,rozpuścić z margaryną w mikrofalówce.Nałożyć na wierzch tortu.Udekorować umytymi truskawkami.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz