To, czym najbardziej zachwyca się mój mąż, to
KOSTKA Z KREMEM I NASIONAMI GRANATU.
Składniki : 750 g herbatników, 400 g dżemu np.
porzeczkowego, 200 g masła, 1 litr mleka, 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki
ziemniaczanej, ½ szklanki cukru, 2 żółtka, dwie łyżki likieru amaretto, owoc
granatu.
Sposób przygotowania – Przygotować budyń. Do naczynia odlać
1,5 szklanki mleka, wsypać obie mąki. dodać jedno żółtko, cukier i likier.
Dobrze wymieszać, aby nie było grudek. Resztę mleka zagotować i wlać przygotowaną
mieszankę. Doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Gdy budyń zacznie
tężeć, przelać go do miski i odstawić, aby wystygł. Miękkie masło utrzeć na
puszysty krem. Powoli, wciąż ucierając, stopniowo dodawać, najlepiej po łyżce,
ostudzony budyń. Granat rozciąć i wydrążyć z niego nasiona. Około ¾ porcji
pestek przełożyć do kremu. Ostrożnie wszystko wymieszać, aby czerwone pestki
nie puściły soku. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć warstwę
herbatników, posmarować dżemem i ¼ porcji kremu. W ten sposób ułożyć 4 warstwy
kostki. Na wierzchu powinien być krem. Posypać całość pozostawionymi pestkami
granatu i włożyć do lodówki co najmniej na całą noc, aby herbatniki zmiękły.
Dobra rada – Zamiast kremu budyniowego szybciej zrobi się
masę np. z serka homogenizowanego. Wystarczy wymieszać go z dwiema łyżkami
cukru pudru. Można dodać też śmietan – fix.
Czas przygotowania około 80 minut.
Te przepyszne ciasto robię zawsze gdy mamy w domu jakąś
uroczystość. W duecie z nim podajemy gościom MAFIJNE CHOCO DR GERARDA. Owe
ciastka są naprawdę smaczne. Nasze dzieci je wprost uwielbiają.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz