poniedziałek, 13 marca 2017

NASZ DUET



To, czym najbardziej zachwyca się mój mąż, to
KOSTKA Z KREMEM I NASIONAMI GRANATU.
Składniki : 750 g herbatników, 400 g dżemu np. porzeczkowego, 200 g masła, 1 litr mleka, 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, ½ szklanki cukru, 2 żółtka, dwie łyżki likieru amaretto, owoc granatu.
Sposób przygotowania – Przygotować budyń. Do naczynia odlać 1,5 szklanki mleka, wsypać obie mąki. dodać jedno żółtko, cukier i likier. Dobrze wymieszać, aby nie było grudek. Resztę mleka zagotować i wlać przygotowaną mieszankę. Doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Gdy budyń zacznie tężeć, przelać go do miski i odstawić, aby wystygł. Miękkie masło utrzeć na puszysty krem. Powoli, wciąż ucierając, stopniowo dodawać, najlepiej po łyżce, ostudzony budyń. Granat rozciąć i wydrążyć z niego nasiona. Około ¾ porcji pestek przełożyć do kremu. Ostrożnie wszystko wymieszać, aby czerwone pestki nie puściły soku. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć warstwę herbatników, posmarować dżemem i ¼ porcji kremu. W ten sposób ułożyć 4 warstwy kostki. Na wierzchu powinien być krem. Posypać całość pozostawionymi pestkami granatu i włożyć do lodówki co najmniej na całą noc, aby herbatniki zmiękły.
Dobra rada – Zamiast kremu budyniowego szybciej zrobi się masę np. z serka homogenizowanego. Wystarczy wymieszać go z dwiema łyżkami cukru pudru. Można dodać też śmietan – fix.
Czas przygotowania około 80 minut.
Te przepyszne ciasto robię zawsze gdy mamy w domu jakąś uroczystość. W duecie z nim podajemy gościom MAFIJNE CHOCO DR GERARDA. Owe ciastka są naprawdę smaczne. Nasze dzieci je wprost uwielbiają.    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz