Biszkopt
-8 jajek
-1 szklanka cukru
-2 łyżki kakao
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-5 łyżek mąki pszennej tortowej
-szczypta soli
Ciasto orzechowe
-5 białek
-250 g orzechów włoskich
-1 szklanka cukru
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-1 łyżka mąki pszennej tortowej
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-szczypta soli
Krem budyniowo- wafelkowy
-5 żółtek
-250 g masła lub margaryny
-pół litra mleka
-2 łyżki cukru wanilinowego
-1 szklanka cukru
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-pokruszone wafelki kakaowe od Dr Gerard 1 szklanka
Polewa
-pół szklanki cukru
-pół kostki margaryny
-2 łyżki kakao
-2 łyżki śmietany
Dodatkowo
-ciastka SCOOBY- DOO CIASTKOŁAPKI od Dr Gerard
Sposób przygotowania: biszkopt: białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli, wsypuję cukier, miksuję do uzyskania szklistej piany, następnie wrzucam żółtka i krótko miksuję , a póżniej wsypuję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, miksuję chwilę do połączenia. Blaszkę (25/35 cm) wykładam papierem do pieczenia i wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni i wkładam biszkopt, piekę go około 35 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu biszkopt razem z blachą zrzucam na podłogę lub blat z wysokości pół metra. Studzę w uchylonym, wyłączonym piekarniku. Ciasto orzechowe: białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli, wsypuję cukier, miksuję do uzyskania błyszczącej piany, a następnie wsypuję obie mąki i proszek do pieczenia i krótko miksuję. Na końcu wsypuję posiekane orzechy i mieszam powoli łyżką. Blaszkę wyścielam papierem do pieczenia, wykładam ciasto i wyrównuję powierzchnię. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, wkładam ciasto i piekę około 30 minut. Po upieczeniu wyjmuję i studzę. Krem budyniowy: żółtka ubijam z cukrem i cukrem wanilinowym na piankę, wlewam mleko i dodaję mąkę ziemniaczaną, wszystko miksuję do połączenia składników. Resztę mleka gotuję i wlewam mieszankę i gotuję budyń, a następnie studzę. Masło lub margarynę (o temperaturze pokojowej) ucieram mikserem na puszystą masę, dodaję porcjami zimny budyń i miksuję do połączenia składników, a na końcu dokładam pokruszone wafelki od Dr Gerarda i mieszam delikatnie łyżką. Polewa: wszystkie składniki umieszczam w garnuszku i podgrzewam do rozpuszczenia się składników. Biszkopt dzielę na dwa blaty. Pierwszą część biszkoptu wkładam do blaszki smaruję połową kremu. Na kremie układam ciasto orzechowe i lekko je dociskam. Ciasto orzechowe smaruję pozostałym kremem i przykrywam drugim blatem biszkoptu. Wierzch polewam polewą i dekoruję pokruszonymi ciastkami SCOOBY-DOO od Dr Gerarda. Ciasto przechowuję w lodówce. Warto wypróbować, a do przygotowania polecam przepyszne słodycze od Dr Gerarda. Życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz