Bardzo lubię przeglądać w internecie strony kulinarne, a szczególnie strony, które dotyczą różnych przepisów na torty, ciasta i ciasteczka
Ostatnio będąc na stronie internetowej firmy Dr Gerard znalazłam tam bardzo dużo różnych ciastek, z których to można zrobić bardzo smaczne ciasta i desery. W Deserotce Dr Gerarda można znaleźć gotowe przepisy na różne smakołyki.
Do mojego ciasta postanowiłam właśnie użyć markizy Mafijne Choco Dr Gerarda i pięknie udekorować go drażami MaltiKeks Dr Gerarda
Blaszkę wykładamy markizami Mafijne Choco Dr Gerarda.
Masa żółtkowa
Składniki;
-200 g mleka
-5 żółtek
-2 łyżki mąki pszennej
Wyżej wymienione składniki dokładnie mieszamy na zimno, następnie podgrzewamy na wolnym ogniu gdy masa żółtkowa zrobi się gęsta, odstawiamy na bok do ostygnięcia.
W międzyczasie ucieramy.
-200 g margaryny
-200 g cukru pudru
Do utartej margaryny z cukrem pudrem dodajemy po łyżce ostudzonej masy żółtkowej cały czas mieszając, następnie na koniec dodajemy 2 łyżki spirytusu i dokładnie mieszamy.
Masę żółtkową wykładamy na ciastka markizy Mafine Choco Dr Gerarda
Pianę ubijamy na parze, czyli miskę z pięcioma białkami ustawiamy na garnku, w którym powoli gotuje się woda, powoli dosypujemy 25 dkg cukru i trzepaczką tak długo ubijamy, aż piana zrobi się gęsta.
Wystudzoną pianę wykładamy na masę żółtkową
Ciasto pięknie dekorujemy drażami Maltikeks Dr Gerarda.
Ciasto bardzo dobrze smakuje i fajnie wygląda, ponieważ jest kolorowe.
ŻYCZĘ SMACZNEGO
Zamiast ciastek, jako spód możemy upiec biszkopt.
Składniki;
-4 jaja
-8 łyżek cukru
-8 łyżek mąki
-4 łyżki letniej wody
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżka kakao
Najpierw ubijamy pianę z białek dodajemy cukier i po jednym żółtku. Następnie wlewamy powoli wodę.
Do ubitej piany sypiemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao bardzo powoli mieszając Biszkopt pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160 st.około 35 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz