piątek, 17 marca 2017

Idealny biszkopt

Witam. Nie wiem jak Wam , ale ja do jakiegoś czasu miałam problemy z upieczeniem puszystego biszkoptu. Niby wszystko wiedziałam, lecz zawsze po wyciągnięciu go z piekarnika osiadał. Postanowiłam poczytać i poszukać dobrych przepisów. Przy tej okazji odwiedziłam stronę internetową firmy ,,Dr Gerard”, deserotekę. Trochę mi to pomogło. Jednak jeszcze więcej chciałam wiedzieć na ten temat. Postanowiłam wybrać się do koleżanki, która prowadzi ciastkarnię. Kupiłam wafelki ,,Dr Gerard” i poszłam w odwiedziny. Koleżanka poczęstowała mnie kawą i spróbowała  wafelków . Uśmiechnęła się i powiedziała z zadowoleniem, niezłe, naprawdę dobre. Zaczęłyśmy obie się śmiać. Poprosiłam aby zdradziła mi tajemnicę swoich biszkoptów. A w tym naprawdę jest dobra. Pierwszy krok to temperatura. Wszystkie składniki mają być tej samej  temperaturze czyli pokojowej. Mąka przesiana dobrej jakości, jajka swojskie. Składniki na biszkopt  dobieramy do odpowiedniej formy, chodzi tu aby nie było mało ciasta, a duża forma i odwrotnie. Kolejna z zasad, ile jajek tyle samo mąki i cukru. Na koniec serce do ubijania. Masa powinna być gęsta puszysta i biała z ucierania. Mąkę dodajemy zawsze na końcu i nie za długo mieszamy. Białka ubijamy osobno, żółtka osobno. Nie jest to trudne , a jednak potrzeba trochę czasu na jego wykonanie. Najważniejsza rzecz to dobry piekarnik z odpowiednią temperaturą. Każdy musi sam u siebie w domu sprawdzić co i jak. Może nie udadzą się dwa, trzy biszkopty, ale kolejny będzie coraz lepszy. A jeżeli zabraknie Wam cierpliwości, zawsze możecie pójść do sklepu i kupić np. Mafijne Choco lub Torcik Zbożowy ,,Dr Gerard” i spokojnie ze smakiem ,bez nerwów je zjeść. Pozdrawiam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz