Ostatnio wypróbowałam przepis na placek budyniowy z musem jabłkowym, który znalazłam w deserotece i okazał się bardzo pyszny, więc postanowiłam, że dzisiaj przygotuję w nieco zmienionej wersji trochę zapomniane ciasto biszkoptowe, w którym wykorzystam słodycze Dr Gerarda. Chcecie spróbować? Oto składniki:
Biszkopt
-8 jajek
-8 łyżek ciepłej wody
-250 g cukru
-160 g maki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wkładka makowa
-6 białek
-150 g cukru pudru
-150 g suchego maku
-150 g wiórek kokosowych
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
-6 żółtek
-1 l mleka
-pół szklanki kwaśnej śmietany
-6 łyżek cukru pudru
-1 łyżeczka wanilii
-kieliszek likieru kokosowego
-250 g masła
Dodatkowo
-ciastka Mafijne Choco od Dr Gerard
-deserowa czekolada
Sposób przygotowania: żółtka ucieram do białości z cukrem, wodą i wanilią, dodaję mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubijam, delikatnie łączę z żółtkami, ciasto dzielę na dwie części i piekę dwa biszkopty. Wkładka makowa: białka ubijam, porcjami dodaję cukier, mak, kokos, proszek i mieszam, a następnie piekę ciasto. Masa: żółtka mieszam ze śmietaną, mleko gotuję z wanilią, żółtka wlewam na gotujące się mleko, chwilę gotuję i odstawiam na 30 minut, przecedzam przez ściereczkę, zostawiam do odsączenia. Masło ucieram z cukrem, dodaję ser i ucieram, na koniec wlewam likier, z gotowej masy odkładam kilka łyżek, resztę masy dzielę na pół. Przełożenie: na biszkopt wykładam połowę masy, układam wkładkę makową i wykładam resztę masy, na którą nakładam biszkopt, smaruję go odłożoną masą i układam Mafijne Choco od Dr Gerarda, a wierzch dekoruję roztopioną czekoladą. Ciasto było przepyszne, a koleżanki, które dzisiaj do mnie wpadły z niezapowiedzianą wizytą zachwycone, aż tak bardzo, że musiałam dać im przepis. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz