piątek, 31 marca 2017

POWRÓT MALUCHÓW



Jutro od babci wracają moje maluchy. Muszę je przywitać tym, co najbardziej lubią, a zatem trzeba kupić ZWIERZAKI MAŚLANE DR GERARDA. Piotruś i Kasia przepadają za nimi. Poza tym przygotuję dla nich
TORCIK Z MUSEM TRUSKAWKOWYM.
Składniki : 150 g kruchych ciasteczek z orzechami laskowymi, 50 g masła, 4 łyżeczki żelatyny, 400 g truskawek, 75 g cukru plus jedna czubata łyżka, 100 g śmietany kremówki, 250 g serka mascarpome, 250 g mielonego twarogu, torebka cukru waniliowego, 50 g polewy z gorzkiej czekolady.
Sposób wykonania – Ciastka pokruszyć w malakserze. Masło stopić przestudzić i wymieszać z okruchami. Spód tortownicy wylepić przygotowaną masą.. Docisnąć i wstawić do lodówki na 30 minut. Łyżeczkę żelatyny wymieszać z kilkoma łyżeczkami zimnej wody i odstawić, by spęczniała. Umyć i oczyścić 350 g truskawek. Zmiksować je i przetrzeć przez sito. Spęczniałą żelatynę rozpuścić, podgrzewając. Połączyć z łyżką cukru i większą porcją musu. Namoczyć resztę żelatyny, a gdy spęcznieje, rozpuścić ją, podgrzewając. Śmietankę ubić. Mascarpone utrzeć z twarogiem, 75 g cukru i cukrem waniliowym. Dodać resztę musu, rozpuszczoną żelatynę i ubitą śmietankę. Połowę masy serowej wyłożyć na przygotowany spód. Następnie wylać połowę musu z truskawek. Obie masy lekko przemieszać. Wyłożyć resztę masy serowej i pozostały mus. Znów przemieszać, by powstał marmurkowy wzorek. Schłodzić. Polewą posmarować do połowy 3 truskawki. Resztę częściowo pokroić, częściowo zmiksować. Ozdobić sernik musem, kawałkami owoców i tymi w polewie. Zamiast kawałeczkami truskawek wierzch torciku można obsypać płatkami migdałów. Czas przygotowania około 45 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz