Jutro od babci wracają moje maluchy. Muszę je przywitać tym,
co najbardziej lubią, a zatem trzeba kupić ZWIERZAKI MAŚLANE DR GERARDA.
Piotruś i Kasia przepadają za nimi. Poza tym przygotuję dla nich
TORCIK Z MUSEM
TRUSKAWKOWYM.
Składniki : 150 g kruchych ciasteczek z orzechami laskowymi,
50 g masła, 4 łyżeczki żelatyny, 400 g truskawek, 75 g cukru plus jedna czubata
łyżka, 100 g śmietany kremówki, 250 g serka mascarpome, 250 g mielonego
twarogu, torebka cukru waniliowego, 50 g polewy z gorzkiej czekolady.
Sposób wykonania – Ciastka pokruszyć w malakserze.
Masło stopić przestudzić i wymieszać z okruchami. Spód tortownicy wylepić
przygotowaną masą.. Docisnąć i wstawić do lodówki na 30 minut. Łyżeczkę
żelatyny wymieszać z kilkoma łyżeczkami zimnej wody i odstawić, by spęczniała. Umyć
i oczyścić 350 g truskawek. Zmiksować je i przetrzeć przez sito. Spęczniałą
żelatynę rozpuścić, podgrzewając. Połączyć z łyżką cukru i większą porcją musu.
Namoczyć resztę żelatyny, a gdy spęcznieje, rozpuścić ją, podgrzewając. Śmietankę
ubić. Mascarpone utrzeć z twarogiem, 75 g cukru i cukrem waniliowym. Dodać
resztę musu, rozpuszczoną żelatynę i ubitą śmietankę. Połowę masy serowej
wyłożyć na przygotowany spód. Następnie wylać połowę musu z truskawek. Obie
masy lekko przemieszać. Wyłożyć resztę masy serowej i pozostały mus. Znów
przemieszać, by powstał marmurkowy wzorek. Schłodzić. Polewą posmarować do
połowy 3 truskawki. Resztę częściowo pokroić, częściowo zmiksować. Ozdobić
sernik musem, kawałkami owoców i tymi w polewie. Zamiast kawałeczkami truskawek
wierzch torciku można obsypać płatkami migdałów. Czas przygotowania około 45
minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz