W weekend mieli wpaść znajomi, więc przygotowałam sernik z kokosem na spodzie z kruchych maślanych ciastek od Dr Gerarda z kremem z białej czekolady i kokosowymi wafelkami Pryncypałkami. Chcecie spróbować? Oto niezbędne składniki:
Spód
-kruche zwierzaki maślane od Dr Gerard 180 g
-masło stopione i przestudzone 50 g
Masa serowo-kokosowa
-1 szklanka mleka
-100 g wiórków kokosowych
-1/3 tabliczki białej czekolady
-25 g żelatyny w proszku
-8 łyżek zimnego mleka
-150 g śmietanki kremówki
-120 g cukru pudru
-400 g sera z wiaderka
Krem czekoladowy
-niecała tabliczka białej czekolady
-4 łyżki mleka
-200 g śmietany kremówki
-125 g serka mascarpone
-pół łyżeczki żelatyny + 2 łyżki zimnego mleka
Dodatkowo
-2 łyżki wiórków kokosowych
-wafelki Pryncypałki od Dr Gerard z kremem kokosowym
Sposób przygotowania: spód: pokruszone zwierzaki maślane Dr Gerarda łączę ze stopionym i przestudzonym masłem. Tortownicę (o średnicy 24 cm) wykładam papierem do pieczenia (tylko dno). Masę z ciastek przekładam do formy, równomiernie rozprowadzam i schładzam w lodówce około 30 minut. Masa serowo-kokosowa: wiórki kokosowe zalewam mlekiem i stawiam na ogniu, a po zagotowaniu gotuję jeszcze 10 minut co jakiś czas mieszając. Gdy wiórki wchłoną całe mleko zdejmuję je z ognia i dodaję posiekaną białą czekoladę. Przykrywam i odstawiam na kilka minut, a następnie dokładnie mieszam. Masę pozostawiam do wystudzenia. Żelatynę zalewam zimnym mlekiem, a po chwili podgrzewam, aż żelatyna się rozpuści. Śmietankę kremówkę ubijam na sztywno, na końcu dodaję cukier puder, ser z wiaderka, ostudzoną masę kokosową oraz żelatynę, a następnie dokładnie miksuję. Masę przelewam na spód ciasteczkowy. Wyrównuję i schładzam w lodówce do stężenia. Krem czekoladowy: białą czekoladę siekam drobno i przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiekam w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez około 15 minut do ze złocenia. W trakcie zapiekania wyciągam blaszkę aby przemieszać czekoladę, która ma zbrązowieć ale nie może się spalić. Po tym czasie przekładam czekoladę do niewielkiego rondelka, zalewam mlekiem i podgrzewam na małym ogniu, aż czekolada całkowicie rozpuści się w mleku. Powstałą mieszankę odstawiam do wystudzenia. Żelatynę zalewam 2 łyżkami zimnego mleka, po chwili podgrzewam do jej rozpuszczenia. Serek mascarpone krótko miksuję, a następnie nie przerywając miksowania wlewam ostudzoną mieszankę z białej czekolady. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijam na sztywno. Dodaję ją do serka mascarpone z czekoladą i miksuję, a na koniec do kremu wlewam przestudzoną żelatynę. Gotowy krem wykładam na masę serowo-kokosową i wyrównuję. Wierzch ciasta posypuję wiórkami kokosowymi i dekoruję wafelkami Dr Gerarda z kremem kokosowym (połamanymi na kawałeczki). Sernik przechowuję w lodówce. Polecam wypróbowanie, ponieważ sernik w takiej wersji smakował domownikom i znajomym. Życzę słodkich wypieków i smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz