poniedziałek, 20 marca 2017

ODWIEDZINY



Za kilka dni przyjadą do mnie dziadkowie. Będą w czwartek późnym wieczorem. Spędzą u mnie tylko jedną noc, ponieważ muszą odwiedzić jeszcze moją siostrę i brata. Mam nadzieję, że ta wizyta przebiegnie w miłej, rodzinnej atmosferze. Babcia z dziadkiem lubią sobie dobrze zjeść, więc muszę się odpowiednio przygotować. Wieczorem na kolację na pewno zaserwuję coś ciepłego, prawdopodobnie gołąbki meksykańskie. W piątek do śniadania, obfitego w nabiał, podam im WITAM CIASTKA NA DZIEŃ DOBRY. Z kolei na obiad przygotuję moją ulubioną pieczeń, którą ubogaci wyjątkowo pyszna  
ROLADA KAWOWA BEZ PIECZENIA
Składniki: 250 g mascarpone, 4 łyżki cukru, 300 ml śmietany kremówki 36%, łyżeczka kawy rozpuszczalnej, dwie łyżki likieru kawowego, 200 g podłużnych biszkoptów, 350 ml mocnej kawy ( z czterech czubatych łyżeczek ), dwie łyżki likieru kawowego lub wódki ( do kawy ).
Sposób wykonania – Kawę wymieszać z likierem. Keksówkę wyłożyć folią aluminiową. Biszkopty na chwilkę zanurzyć w kawie i ułożyć po 3 sztuki w dwóch rzędach na dnie formy, a po bokach po dwie sztuki w dwóch rzędach. Resztę odłożyć. Śmietanę zmiksować z cukrem. Dodać mascarpone, kawę i likier. Miksować na najwyższych obrotach, aż masa będzie sztywna. Wierzch kremu przykryć namoczonymi w kawie biszkoptami i obsypać kakao. Schłodzić. Po wyjęciu z lodówki deser położyć na tacce odwrócony spodem do góry i ponownie obsypać kakao. Przygotowanie około 40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz