Za kilka dni przyjadą do mnie dziadkowie. Będą w czwartek
późnym wieczorem. Spędzą u mnie tylko jedną noc, ponieważ muszą odwiedzić
jeszcze moją siostrę i brata. Mam nadzieję, że ta wizyta przebiegnie w miłej,
rodzinnej atmosferze. Babcia z dziadkiem lubią sobie dobrze zjeść, więc muszę
się odpowiednio przygotować. Wieczorem na kolację na pewno zaserwuję coś
ciepłego, prawdopodobnie gołąbki meksykańskie. W piątek do śniadania, obfitego
w nabiał, podam im WITAM CIASTKA NA DZIEŃ DOBRY. Z kolei na obiad przygotuję
moją ulubioną pieczeń, którą ubogaci wyjątkowo pyszna
ROLADA KAWOWA BEZ
PIECZENIA
Składniki: 250 g mascarpone, 4 łyżki cukru, 300 ml śmietany
kremówki 36%, łyżeczka kawy rozpuszczalnej, dwie łyżki likieru kawowego, 200 g
podłużnych biszkoptów, 350 ml mocnej kawy ( z czterech czubatych łyżeczek ),
dwie łyżki likieru kawowego lub wódki ( do kawy ).
Sposób wykonania – Kawę wymieszać z likierem. Keksówkę
wyłożyć folią aluminiową. Biszkopty na chwilkę zanurzyć w kawie i ułożyć po 3
sztuki w dwóch rzędach na dnie formy, a po bokach po dwie sztuki w dwóch
rzędach. Resztę odłożyć. Śmietanę zmiksować z cukrem. Dodać mascarpone, kawę i
likier. Miksować na najwyższych obrotach, aż masa będzie sztywna. Wierzch kremu
przykryć namoczonymi w kawie biszkoptami i obsypać kakao. Schłodzić. Po wyjęciu
z lodówki deser położyć na tacce odwrócony spodem do góry i ponownie obsypać
kakao. Przygotowanie około 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz