W sobotę wybrałem się na imieniny do przyjaciółki. W
prezencie kupiłem jej wafelki od firmy Doktor Gerard które ona bardzo uwielbia.
Do tych wafelek dołączyłem przeze mnie upieczone trufle piernikowe z przepisu z
strony Doktora Gerarda. Przepis poniżej. Zebrali się też inni goście. Wszystkim
gościom smakowały wafelki i trufle
piernikowe. Składniki
• 2 opakowania pierniczków jabłko z cynamonem dr Gerard
• 1/4 szklanki śmietanki kremówki
• kieliszek rumu (lub łyżkę konfitury wiśniowej)
• 2 czubate łyżeczki ciemnego kakao
• sok z połowy cytryny
do obtoczenia:
• tabliczka białej czekolady
• wiórki kokosowe
• cukier puder
Sposób przygotowania
Pierniki kruszymy rękoma w dużej misce. Kremówkę lekko
ubijamy i dodajemy do ciasteczek z resztą podanych składników. Wszystko dobrze
mieszamy i zagniatamy, masę wstawiamy do lodówki, by zrobiła się bardziej
zwarta, i by łatwiej formowało się z niej kule.
Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej, w tym czasie
formujemy kule rękoma – najlepiej wielkości orzecha włoskiego. Kulki nabijamy
na wykałaczki/ patyczki od szaszłyków, połowę kul moczymy w czekoladzie i
obtaczamy w wiórkach kokosowych. Drugą połowę obtaczamy w cukrze pudrze.
Wykałaczki można
przewiązać ładną wstążką, można również spróbować „ulepić bałwanka”.
Nabite na patyki
kule, włożone w wazonik lub wbite w jabłka będą idealną dekoracją świątecznego
stołu. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz