wtorek, 21 marca 2017

Imieniny


W sobotę wybrałem się na imieniny do przyjaciółki. W prezencie kupiłem jej wafelki od firmy Doktor Gerard które ona bardzo uwielbia. Do tych wafelek dołączyłem przeze mnie upieczone trufle piernikowe z przepisu z strony Doktora Gerarda. Przepis poniżej. Zebrali się też inni goście. Wszystkim gościom  smakowały wafelki i trufle piernikowe. Składniki

• 2 opakowania pierniczków jabłko z cynamonem dr Gerard

• 1/4 szklanki śmietanki kremówki

• kieliszek rumu (lub łyżkę konfitury wiśniowej)

• 2 czubate łyżeczki ciemnego kakao

• sok z połowy cytryny

do obtoczenia:

• tabliczka białej czekolady

• wiórki kokosowe

• cukier puder

Sposób przygotowania

Pierniki kruszymy rękoma w dużej misce. Kremówkę lekko ubijamy i dodajemy do ciasteczek z resztą podanych składników. Wszystko dobrze mieszamy i zagniatamy, masę wstawiamy do lodówki, by zrobiła się bardziej zwarta, i by łatwiej formowało się z niej kule.



Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej, w tym czasie formujemy kule rękoma – najlepiej wielkości orzecha włoskiego. Kulki nabijamy na wykałaczki/ patyczki od szaszłyków, połowę kul moczymy w czekoladzie i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Drugą połowę obtaczamy w cukrze pudrze.

 Wykałaczki można przewiązać ładną wstążką, można również spróbować „ulepić bałwanka”.

 Nabite na patyki kule, włożone w wazonik lub wbite w jabłka będą idealną dekoracją świątecznego stołu. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz