środa, 29 marca 2017

Wafelkowa chmurka




      Jak sama nazwa wskazuje to delikatne, puszyste ciasto na podkładzie z pokruszonych wafelków Dr Gerarda, z galaretką malinową i kremem śmietankowym, pokryte delikatną kruchutką bezą.
Ciasto wprost rozpływa się w ustach.

Składniki na spód
-wafelki śmietankowe Dr Gerarda

Galaretka
-600 g malin mogą być mrożone
-3 malinowe galaretki
-1,2 l wrzącej wody

Krem śmietankowy
-500 ml śmietany kremówki 36% schłodzonej
-250 g serka mascarpone schłodzonego
-3 łyżki cukru pudru
-1 łyżeczka pasty z wanilii

Beza z migdałami
-3 białka w temp. pokojowej
-150 g drobnego cukru do wypieków
-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
-40-50 g migdałów

Zaczynamy od pokruszenia wafelków. Na wysmarowaną masłem blaszkę wyłożyć papier do pieczenia, wykładamy równo grubszą warstwę wafelków śmietankowych.
Następnie 3 galaretki rozpuścić w 1,2 litra wrzącej wody. Przestudzić, wymieszać z malinami.Po połączeniu galaretki z malinami można ją spróbować i w razie czego jeszcze dosłodzić, żeby nie była zbyt kwaśna.Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę rozłożyć na wafelki i schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.
Bezę ubić mikserem do otrzymania sztywnej piany, dodać cukier łyżka po łyżce do otrzymania gęstej błyszczącej piany, pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną.
Masę bezową rozsmarować na papierze na wielkość blachy. Oprószyć płatkami migdałów. Piec w 140 stop. około 1 godziny. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana.
Na koniec krem. Należy go przygotować bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto. Wszystkie składniki umieścić razem i miksować na najwyższych obrotach do momentu otrzymania gęstego kremu. Gotowy krem wyłożyć na galaretkę. Wyrównać. Na wierzch wyłożyć gotową wystudzoną bezę. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce. Ciasto można przechowywać 3 dni w lodówce - pod warunkiem że nikt go nie wpałaszuje. gdyż zapowiada się wspaniały, ciepły weekend i większość z nas będzie spędzała te wiosenne chwile na działce.
                                                                      Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz