Pogoda zrobiła się brzydka i nie
sprzyja spacerom. Skoro pogoda nie
sprzyja spacerom wybrałem się do sąsiada
na pogaduchy. Po drodze kupiłem ciastka wafelki od Doktor Gerard aby było coś
przekąsić do kawy. Sąsiad wyłożył wafelki na srebrny talerz i stwierdził że
wyglądają apetycznie. Zjadł parę i stwierdził że bardzo mu smakują i są
wyjątkowe w smaku. Zapytał mnie gdzie je kupiłem. Odpowiedziałem mu że w sklepie.
Lubimy słodkie więc córka upiekła mi tarte moczno czekoladową z pomarańczą.
Przepis poniżej.
Składniki
Spód:
• 300 g listków kakaowych dr
Gerard
• 50 g masła
• 1/2 gorzkiej czekolady
Krem:
• 150g gorzkiej czekolady
• 40 g masła
• 3/4 szklanki śmietanki kremówki
36%
• kieliszek rumu
• skórka starta (drobno) z
pomarańczy
Kandyzowane pomarańcze:
• 1 duża pomarańcza (wyparzona i
umyta)
• 1/2 szklanka cukru
• 1/2 szklanka wody
Sposób przygotowania
Spód:
Ciastka pokruszyć, masło z
czekoladą rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie połączyć z ciastkami i dobrze
wymieszać. Wcześniej posmarowaną masłem formę od tarty wyłożyć przygotowaną
masą, dobrze docisnąć do blachy, następnie schłodzić.
Krem:
Wszystkie składniki podgrzewamy w
kąpieli wodnej, dobrze wymieszać, odstawić na chwilę do ostygnięcia, następnie
wylać na schłodzony spód i poczekać aż zupełnie wystygnie; wstawić do lodówki.
Kandyzowane pomarańcze:
Wodę i cukier podgrzewamy na
głębokiej patelni (lub w garnku), wrzucamy pomarańcze pociętą na plastry i
gotujemy ok. 40 min (ciągle sprawdzamy czy się nie przypala).smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz