czwartek, 30 marca 2017

TORCIK ZBOŻOWY



Jutro w Warszawie będą przejazdem rodzice mojej koleżanki. Zawsze,, kiedy przyjeżdżają do stolicy mnie odwiedzają, a ja, jak zwykle zapraszam ich na kawę, do której najczęściej proponuję im TORCIK ZBOŻOWY. Ponieważ tym razem nie zdążyłam go kupić, podam do kawy  
`MALINOWE TIRAMISU.
Składniki : 25 dag włoskich biszkoptów do tiramisu, 25 dag mascarpone, 20 dag  świeżych lub mrożonych malin, 250 ml słodkiej śmietanki, 30 – 36 %, jedna łyżka cukru waniliowego, 4 łyżki gorzkiego kakao, 6 łyżek cukru pudru, 150 ml świeżo zaparzonej, wystudzonej kawy, 3 łyżki likieru, np. amaretto, masło do formy.
Sposób wykonania – Śmietankę wstawić do lodówki na 3 – 4 godziny, potem ubić na sztywno ( żeby się nie zważyła, należy najpierw ubijać ją mikserem na niskich obrotach a dopiero po chwili przełączyć go na wyższe ). Uważać, żeby nie ubijać za długo, bo można zrobić masło. Schłodzony serek mascarpone ubijać mikserem, dodając porcjami cukier puder i cukier waniliowy oraz przygotowaną wcześniej bitą śmietanę. Kawę przelać do płaskiego naczynia, przestudzić, dodać likier. Biszkopty porcjami zanurzać w płynie i rozkładać w formie wysmarowanej masłem. Nasączone biszkopty pokryć połową kremu i malinami ( część odłożyć do dekoracji ). Na warstwie kremu znów rozłożyć nasączone biszkopty i pozostały krem. Całość oprószyć kakao ( najlepiej przez sitko ), udekorować malinami, schłodzić.
Super rada  - Krem będzie „ sztywniejszy”, jeśli doda się do niego 2 białka ubite na sztywno z czterema łyżkami drobnego cukru. Przygotowanie około 25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz