czwartek, 16 marca 2017

Mini serniczki na pocieszenie

Kalendarzowa wiosna coraz bliżej, ale pogoda za oknem wcale nas nie rozpieszcza, więc na pocieszenie przygotowałam słodkie i uzależniające muffinki, które zasmakują nawet wymagającym łasuchom. Skosztujecie? Oto składniki (na 24 sztuki):

Na spód
-24 ciastka markizy od Dr Gerard o smaku waniliowym

Masa serowa
-500 g twarogu zmielonego dwukrotnie
-240 g śmietanki kremówki 30%
-200 g cukru
-2 jajka
-torcik zbożowy od Dr Gerard 4 sztuki pokruszone
-4 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej

Polewa
-200 g czekolady deserowej lub mlecznej
-80 g śmietanki kremówki

Dodatkowo
-ciastka pryncytorcik od Dr Gerard 4-5 sztuk pokruszone

Sposób przygotowania: spód: formę na muffinki wykładam papilotkami. Na dno papilotek wkładam po jednej markizie Dr Gerarda. Masa serowa: śmietankę kremówkę ubijam na sztywno, wsypuję cukier i miksuję. Dodaję jajka, ser oraz mąkę ziemniaczaną i krótko miksuję do połączenia się składników. A na koniec do masy wsypuję pokruszone ciastka torciki zbożowe od Dr Gerarda. Masę serową rozdzielam do papilotek z ciastkami (wypełniam na wysokość około ¾ papilotki). Piekę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 25 minut. Po tym czasie wyjmuję i studzę. Polewa: śmietankę podgrzewam i dodaję do niej kawałki czekolady, pozostawiam na chwilę, aby czekolada się rozpuściła, a następnie mieszam do uzyskania gładkiej polewy. Wystudzone muffinki ostrożnie wyjmuję z papilotek. Wierzch polewam polewą i posypuję pokruszonymi ciastkami pryncytorcik od Dr Gerarda. Serniczki najlepiej smakują gdy po schłodzeniu (około 2 godz.), ale jeśli nie jesteście w stanie czekać, aż tyle czasu można jeść od razu, tak jak zrobiła to moja rodzinka. Wypróbuj. A do przygotowania warto wykorzystać najlepsze słodycze Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz