piątek, 10 marca 2017

Herbatniki w przepisach kulinarnych.


      Herbatniki w przepisach kulinarnych.
Tydzień temu odwiedziłem kolegę, by zagrać w szachy. Dawno nie grałem, lecz postanowiłem, że trzeba trochę poćwiczyć mózg. Gra w szaachy doskonale się do tego nadaje, a poza tym sprzyja koleżeńskim spotkaniom. Po wprowadzeniu nowej reformy do szkoły, to właśnie ma być wprowadzona nauka gry w szachy.
Moje dzieci nie umią grać, a ja kiedyś grałem, więc mam szansę by w przyszłości pograć z wnukami. Trochę muszę potrenować, by nie wypaść blado przed wnukami w przyszłośći.
 Kiedy wraz z kolegą zasiedliśmy do partyjki, to jego żona w tym czasie przygotowała pyszne ciasto, którym zostaliśmy uraczeniu.
Cisto było pyszne, wprost rozpływało się w ustach.
Poprosiłem o przepis, który przedstawiam poniżej.
 
       Potrzebne składniki:
                 Na spód:
          20 dag herbatników Dr Gerarda  -Witam jabłko rodzynki
        1/2 kostki masła
           2 łyżki cukru
            
              Na masę:
          4 jaja
         4 żółtka
      1/2 szklanki cukru
        3 łyżki masła
     1/2 szklanki soku z cytryny
         1 opakowanie galaretka brzoskwiniowa

               Sposób wykonania:
          1/2 kostki  masła roztopić, do ktorego należy dodać  drobno pokruszone herbatniki, cukier i wszystko razem połączyć.
Otrzymaną masę przełożyć do okrągłej formy o średnicy 22-24 cm.
Ciasto wstawić do gorącego piekarnika (190-200 °C.) i lekko zrumienić.
Po wyjęciu pozostawić do ostygnięcia.

 W między czassie przygotowujemy masę.
W garnku roztrzepać  widelcem jaja i żółtka, do których dodać sok z cytryny i cukier. Następnie bez przerw mieszając podgrzewać na małym ogniu, aż masa zgęstnieje.
Dodać masło i mieszać, aż się rozpuści i połączy z pozostałymi składnikami.
Masę rozsmarować na schłodzonym spodzie i wstawić do lodówki.
Na schłodzone ciasto wylać galaretkę lekko tężejącą.
     Polecam i życzę smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz