piątek, 10 marca 2017
Herbatniki w przepisach kulinarnych.
Herbatniki w przepisach kulinarnych.
Tydzień temu odwiedziłem kolegę, by zagrać w szachy. Dawno nie grałem, lecz postanowiłem, że trzeba trochę poćwiczyć mózg. Gra w szaachy doskonale się do tego nadaje, a poza tym sprzyja koleżeńskim spotkaniom. Po wprowadzeniu nowej reformy do szkoły, to właśnie ma być wprowadzona nauka gry w szachy.
Moje dzieci nie umią grać, a ja kiedyś grałem, więc mam szansę by w przyszłości pograć z wnukami. Trochę muszę potrenować, by nie wypaść blado przed wnukami w przyszłośći.
Kiedy wraz z kolegą zasiedliśmy do partyjki, to jego żona w tym czasie przygotowała pyszne ciasto, którym zostaliśmy uraczeniu.
Cisto było pyszne, wprost rozpływało się w ustach.
Poprosiłem o przepis, który przedstawiam poniżej.
Potrzebne składniki:
Na spód:
20 dag herbatników Dr Gerarda -Witam jabłko rodzynki
1/2 kostki masła
2 łyżki cukru
Na masę:
4 jaja
4 żółtka
1/2 szklanki cukru
3 łyżki masła
1/2 szklanki soku z cytryny
1 opakowanie galaretka brzoskwiniowa
Sposób wykonania:
1/2 kostki masła roztopić, do ktorego należy dodać drobno pokruszone herbatniki, cukier i wszystko razem połączyć.
Otrzymaną masę przełożyć do okrągłej formy o średnicy 22-24 cm.
Ciasto wstawić do gorącego piekarnika (190-200 °C.) i lekko zrumienić.
Po wyjęciu pozostawić do ostygnięcia.
W między czassie przygotowujemy masę.
W garnku roztrzepać widelcem jaja i żółtka, do których dodać sok z cytryny i cukier. Następnie bez przerw mieszając podgrzewać na małym ogniu, aż masa zgęstnieje.
Dodać masło i mieszać, aż się rozpuści i połączy z pozostałymi składnikami.
Masę rozsmarować na schłodzonym spodzie i wstawić do lodówki.
Na schłodzone ciasto wylać galaretkę lekko tężejącą.
Polecam i życzę smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz