czwartek, 30 marca 2017

Truskawkowy deser.

        Deser z truskawkami na herbatnikach wit'AM JABŁKO RODZYNKI.
  
    W sklepach pojawiły się truskawki, które wyglądają pięknie, ale niestety smak ma wiele do życzenia.  Właśnie zasugerowaliśmy się wyglądem i kupiliśmy taki piękny pojemnik tychże truskawek z myślą, że chętnie zje wnuczek. Zakup się nie udał, bo truskawki nie smakowały mu i nic dziwnego, bo mnie też nie smakowały. To nie te, do których jesteśmy przyzwyczajeni w sezonie.
Skoro już są zakupione, to zdecydowaliśmy, że zostanie przygotowany deser truskawkowy. W szafce znalazłem herbatniki Dr Grarda  -wit'AM JABŁKO RODZYNKI, których użyjemy pokruszonych na dno deseru.

          Potrzebne składniki:
        4 jogurty waniliowe - 4 x 140 g
    280 ml śmietanki 30%
    1/2 szklanki mleka
      2 łyżki żelatyny
      2 łyżki cukru pudru
    50 g miękkiego masła
        szczypta cynamonu
   200g herbatników -wit'AM Jabłko Rodzynki
        2 opakowania galaretek
           truskawki
                       Sposób wykonania.
        1.   Mleko zagotować, rozpuścić w nim 2 łyżki żelatyny, odstawić do ostygnięcia.
       2.    Herbatniki  -wit'AM JABŁKO RODZYNKI -Dr Gerarda -pokruszyć. Można użyć tłuczka do mięsa lub blendera. Utrzeć z miękkim masłem i szczyptą cynamonu.  Dno tortownicy wyłożyć folią aluminiową a następnie uzyskaną masę ułożyć na dnie tortownicy, lekko dociskając do podłoża.
      3. Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Następnie dodać jogurty oraz żelatynę, i dokładnie wymieszać.
     4. Niewielką część masy wylać na przygotowany wcześniej spód, a następnie wyłożyć go pokrojonymi w ćwiartki truskawkami.
5.Wylać pozostałą cześć masy.
     6. Udekorować truskawkami.
     7. Ciasto włożyć na około 2 godziny do lodówki.
     8. Po tym czasie można zalać ciasto wcześniej przygotowanymi galaretkami.
     9. Pamiętaj 2 galaretki przygotowujemy na 400ml wody !!
   10. Ciasto wstawić do lodówki, aż stężeje.
       

Smacznego. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz