Deser z truskawkami na herbatnikach wit'AM JABŁKO RODZYNKI.
W sklepach pojawiły się truskawki, które wyglądają pięknie, ale niestety smak ma wiele do życzenia. Właśnie zasugerowaliśmy się wyglądem i kupiliśmy taki piękny pojemnik tychże truskawek z myślą, że chętnie zje wnuczek. Zakup się nie udał, bo truskawki nie smakowały mu i nic dziwnego, bo mnie też nie smakowały. To nie te, do których jesteśmy przyzwyczajeni w sezonie.
Skoro już są zakupione, to zdecydowaliśmy, że zostanie przygotowany deser truskawkowy. W szafce znalazłem herbatniki Dr Grarda -wit'AM JABŁKO RODZYNKI, których użyjemy pokruszonych na dno deseru.
Potrzebne składniki:
4 jogurty waniliowe - 4 x 140 g
280 ml śmietanki 30%
1/2 szklanki mleka
2 łyżki żelatyny
2 łyżki cukru pudru
50 g miękkiego masła
szczypta cynamonu
200g herbatników -wit'AM Jabłko Rodzynki
2 opakowania galaretek
truskawki
Sposób wykonania.
1. Mleko zagotować, rozpuścić w nim 2 łyżki żelatyny, odstawić do ostygnięcia.
2. Herbatniki -wit'AM JABŁKO RODZYNKI -Dr Gerarda -pokruszyć. Można użyć tłuczka do mięsa lub blendera. Utrzeć z miękkim masłem i szczyptą cynamonu. Dno tortownicy wyłożyć folią aluminiową a następnie uzyskaną masę ułożyć na dnie tortownicy, lekko dociskając do podłoża.
3. Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Następnie dodać jogurty oraz żelatynę, i dokładnie wymieszać.
4. Niewielką część masy wylać na przygotowany wcześniej spód, a następnie wyłożyć go pokrojonymi w ćwiartki truskawkami.
5.Wylać pozostałą cześć masy.
6. Udekorować truskawkami.
7. Ciasto włożyć na około 2 godziny do lodówki.
8. Po tym czasie można zalać ciasto wcześniej przygotowanymi galaretkami.
9. Pamiętaj 2 galaretki przygotowujemy na 400ml wody !!
10. Ciasto wstawić do lodówki, aż stężeje.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz