środa, 22 marca 2017

wyśmienite ciasto bez pieczenia



Wciąż jestem zajęta przeróżnymi sprawami. Nadszedł czas na rozliczanie pitów do Urzędu Skarbowego. Od paru lat sama potrafię robić rozliczenia. Dawniej obliczałam przy pomocy książeczki i kalkuratora. Obecnie program komputerowy znacznie ułatwia wypełnianie. Także o wiele szybciej można uporać się z dokumentami. Co roku mam sporo pitów do rozliczeń, ponieważ pomagam bezinteresownie. Chciałam nauczyć noje dorosłe córki lecz nie były tym zachwycone. Zresztą rzadko przebywają w domu, bo mieszkają w akademiku. Widuje je tylko przez sobotę i niedzielę. Wtedy gotuje wartościowsze obiady. Czasem upiekę słodką niespodziankę.  W zeszłym tygodniu wyczarowałam ciasto bez pieczenia. Przepis dostałam od koleżanki z pracy i wyszedł wyśmienicie. Po prostu palce lizać. To moje najszybsze ciasto jakie kiedykolwiek wykonywałam. Potrzebne będą dwie paczki biszkoptów morelowych z białą polewą produkcji Dr. Gerarda. Dwa kubki kremówki,  dwie śnieżki, dwie galaretki cytrynowe, jedna biała czekolada, paczka wiórków kokosowych 10 dag. Na dużą brytfankę rozłożyć papier do pieczenia. Potem poukładać biszkopty polewą na wierzch. Pół litra wody zagotować i włożyć pokruszoną czekoladę. Gdy się rozpuści, to jeszcze raz podgrzać i wsypać galaretki cytrynowe. Kremówkę ze śnieżką ubić na sztywną pianę. Delikatnie dodając tężejącą galaretkę. Na koniec wsypać kokos mieszając mikserem. Na biszkopty położyć 3/4 masy. Ułożyć drugą warstwę biszkoptów smarując pozostałą cześcią masy. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić na kilka godziń do lodówki. Smacznego           

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz