czwartek, 23 marca 2017

kokos dobry na wszystko

Kokos kiedyś uznawany za tropikalny rarytas,dziś jest nawet w polskiej kuchni,w polskich smacznych Słodycze z firmy Dr. Gerard,jest niezwykle popularnym dodatkiem.Dzieje się tak dlatego,iż ma ogromną ilość zastosowań i co tu,dużo mówić,jest po prostu przepyszny.Kokosowy aromat rozpozna już chyba każde dziecko.Słowo kokos pochodzi od coco,co po hiszpańsku oznacza ducha czy Widmo,nazwa palmy kokosowej w sanskrycie to kalpa vriksha,co tłumaczy się jako drzewo które zaspakaja wszystkie potrzeby życia.W języku malajskim nazywa się pokok seribu guma czyli drzewo o tysiącu  zastosowań.Sama palma kokosowa pochodzi najprawdopodobniej z południowo-wschodniej Azji,skąd rozprzestrzeniła się we wszystkich krajach tropikalnych,orzechy kokosowe niezwykle długo nie tracą bowiem możliwości kiełkowania.Palma kokosowa ma maksymalnie 30 metrów,a jej liście nawet 6 metrów.Owoce palmy kokosowej dojrzewają od 12 do 15 miesięcy.Kokos którego znamy ze sklepów i który jadamy,może ważyć nawet 8 kg.
Kokos  właściwości.Biały miąższ owocu zawiera bogactwo kwasów MCT, które są zupełnie inaczej metabolizowane przez nasz organizm. W przeciwieństwie do tłuszczów pochodzenia zwierzęcego głównie bogatych w cholesterol, których łańcuchy są długie, kwasy tłuszczowe zawarte w orzechu palmy są średniej długości, dzięki czemu organizm łatwiej i szybciej pozyskuje z nich cenną energię. Bezpośrednio z układu pokarmowego udają się prosto do wątroby, gdzie od razu mogą zostać wykorzystane jako źródło energii. Ich dużym atutem jest fakt, że w przeciwieństwie do energetycznych węglowodanów nie powodują nagłego skoku insuliny. Badania potwierdzają, że MCT przyspieszają metabolizm, dzięki czemu pozwalają na spalenie większej ilości kalorii. Fakt ten przekonuje wiele osób otyłych do spożywania kokosa, pomimo jego wysokiej kaloryczności ok 354 kcal na 100 g produktu. Osoby zmagające się z niebezpieczną otyłością brzuszną powinny zwrócić uwagę także na właściwości kokosa.Kokos i dieta przedstawiam przepis na fit Rafaello.składniki:7 łyżek mleczka kokosowego,100 g.wiórków kokosowych,15-20 g.amarantusa ekspandowanego,2 łyżki erytrytolu.Wszystkie składniki wymieszać w misce.Gdyby było za mało mokre,dodaj mleczka.Ulep małe kuleczki i włóż na 30 minut do zamrażalnika.Przechowuj w lodówce.A oto kilka pysznych słodyczy Dr.Gerard z kokosem:Pryncypałki kokos,pasja kokos,andruty kokosowe,rurki kokosowe,ciasteczka kokosowe,ciasteczka kokosowe z polewą,choco cool kokosowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz