wtorek, 14 marca 2017

Smak Dr Gerarda




      Puszyste serniki to ciasta, które uwielbiamy, za ich tradycyjny smak. Nic nie podbije mojego babcinego sernika, który króluje co jakiś czas na moim stole. Dobrze smakuje w towarzystwie dobrej kawy czy herbaty.
Sernik pieczemy minimum dzień wcześniej i schładzamy w lodówce lub innym miejscu. Jest to najsmaczniejszy sernik jaki jadłam.

Spód
-120 g wafelków Dr Gerarda
-100 g orzeszków
-2 łyżki masła orzechowego
-50 g masła
-60 g cukru trzcinowego

Masa serowa
-1 kg sera zmielonego
-3 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 szklanka cukru pudru
-5 jajek
-1 puszka mleka kokosowego
-150 g suszonych śliwek

Polewa
-125 ml mleka kokosowego
-100 g mlecznej czekolady

Spód można zrobić z innych ciastek równie dobrych Dr Gerarda.
Na dno tortownicy położyć papier, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. W rozdrabniaczu najpierw rozdrobnić orzechy, później wafelki. Następnie dokładnie zmiksować z masłem, masłem orzechowym i cukrem.
Wyłożyć do formy i mocno uklepując łyżką wyłożyć spód i boki. Wstawić do lodówki.
Następnie zabieram się za masę serową. Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Na dno piekarnika wstawić długą keksówkę z wrzącą wodą.
Do miski włożyć ser, dodać mąkę i cukier, zmiksować do połączenia się składników. Następnie dodawać po 1 jajku za każdym razem miksując. Na koniec dodać mleko kokosowe z puszki (pozostawiając 125 ml na polewę) i zmiksować. Dodać pokrojone drobniutko śliwki i wymieszać łyżką, wylać do formy i wstawić do piekarnika. Sernik piec 20 minut w 175 stop. następnie zmniejszyć do 120 stop. i piec przez 60-70 minut. Studzić stopniowo. Sernik dodatkowo zastyga i sztywnieje podczas studzenia i schładzania. Po ostudzeniu sernik obkroić nozem przy obręczy, zdjąć obręcz i wstawić sernik do lodówki. Resztę mleka kokosowego podgrzać w garnuszku z dodatkiem połamanej na kosteczki czekolady, mieszając do uzyskania gładkiej polewy.
Wylać na sernik po jego ostudzeniu. Udekorować śliwkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz