środa, 22 marca 2017

Pyszny blok z herbatników Dr Gerard

Witam. W poprzednim moim poście , wspominałam o wizycie u mojej kuzynki na wsi , pysznych kruchych ciasteczkach ,,Dr Gerarda” czyli Zwierzaki Maślane, Witam Ciastka na dobry dzień oraz bloku czekoladowym , który zachwycił mnie i moją kuzynkę. Na przygotowanie bloku potrzebujemy składników takich jak : herbatniki ,,Dr Gerarda”, pół szklanki mleka, ¾ szklanki cukru, 3 szklanki mleka w proszku, 4 łyżki kakao, jedna kostka margaryny lub masła. Teraz kolej na napisanie Wam jak ja go robiłam otóż: herbatniki ,,Dr Gerard” połamałam na drobne kawałki i odstawiłam na bok. Formę keksową wyłożyłam papierem do pieczenia i również odstawiłam. Margarynę, kakao, mleko i cukier wsypałam do garnka i stawiłam na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszając pilnowałam by masa się nie przypaliła. Stopniowo dodawałam mleko w proszku i szybkimi ruchami wszystko dokładnie mieszałam, aby nie powstały grudki. Następnie dodałam herbatniki i nadal mieszałam by masa szybko nie zastygła. Następnie wylałam ciasto do formy po czym wstawiłam do lodówki  na kilka godzin aby stężało , najlepiej na całą noc. I tak powstał nam pyszny domowy blok czekoladowy. Podobny przepis widziałam na stronie internetowej ,,Dr Gerard” na deserotece.  Warto tam zaglądać , poczytać, a potem samemu przygotować te wspaniałe pyszności. Tak pomyślałam, że następnym razem do bloku dodam jeszcze orzechy posiekane. Myślę, że może będzie ciekawy smak. Pozdrawiam. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz