Witam.
W poprzednim moim poście , wspominałam o wizycie u mojej kuzynki na wsi ,
pysznych kruchych ciasteczkach ,,Dr Gerarda” czyli Zwierzaki Maślane, Witam
Ciastka na dobry dzień oraz bloku czekoladowym , który zachwycił mnie i moją
kuzynkę. Na przygotowanie bloku potrzebujemy składników takich jak : herbatniki
,,Dr Gerarda”, pół szklanki mleka, ¾ szklanki cukru, 3 szklanki mleka w
proszku, 4 łyżki kakao, jedna kostka margaryny lub masła. Teraz kolej na
napisanie Wam jak ja go robiłam otóż: herbatniki ,,Dr Gerard” połamałam na
drobne kawałki i odstawiłam na bok. Formę keksową wyłożyłam papierem do
pieczenia i również odstawiłam. Margarynę, kakao, mleko i cukier wsypałam do
garnka i stawiłam na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszając pilnowałam by
masa się nie przypaliła. Stopniowo dodawałam mleko w proszku i szybkimi ruchami
wszystko dokładnie mieszałam, aby nie powstały grudki. Następnie dodałam
herbatniki i nadal mieszałam by masa szybko nie zastygła. Następnie wylałam ciasto
do formy po czym wstawiłam do lodówki na
kilka godzin aby stężało , najlepiej na całą noc. I tak powstał nam pyszny
domowy blok czekoladowy. Podobny przepis widziałam na stronie internetowej ,,Dr
Gerard” na deserotece. Warto tam
zaglądać , poczytać, a potem samemu przygotować te wspaniałe pyszności. Tak
pomyślałam, że następnym razem do bloku dodam jeszcze orzechy posiekane. Myślę,
że może będzie ciekawy smak. Pozdrawiam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz