poniedziałek, 27 marca 2017

Pyszny deser



     Lody Pryncy Torcikowe z Dr Gerardem są idealne, pyszne i niepowtarzalne. Jeżeli znudzi sie Wam pieczenie różnego rodzaju ciast to proponuję na deser przygotować te lody.
Zapewniam, że nikt z was kochani nie będzie żałował. A takimi lodami możecie zaskoczyć swoich najbliższych łasuchów.
Składniki
-3 łyżki cukru trzcinowego
-3 żółtka
-1/2 szklanki mleka
-1 łyżeczka kakao
-1 szklanka śmietany 30%
-1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
-2 łyżki cukru pudru do smaku
- 15 sztuk Pryncy Torcików Dr Gerarda

Masa żółtkowa
Żółtka ucieramy z cukrem trzcinowym na puszystą masę. Mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym i łyżeczką kakao, następnie gorące mleko powoli wlewamy do utartych żółtek, cały czas masę ucieramy. Tak przygotowaną masę przelewamy do garnka i na wolnym ogniu podgrzewamy, aż masa będzie gęstnieć. Gęstą masę studzimy.

Masa lodowa
Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, następnie wlewamy przestudzoną masę i ubijamy do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę przekładamy do zamkniętego pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin.
W tym czasie masę lodową często mieszamy. Gdy zauważymy, że masa lodowa zaczyna nam dobrze gęstnieć, dodajemy do niej pokruszone pryncy torciki. Mrozimy dalej do otrzymania odpowiedniej konsystencji. Lody porcjujemy do pucharków, dekorujemy według uznania z owocami z czekoladą z likierem. Masę lodową mroziłam siedem godzin. Mieszałam co pół godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz