PRYNCYTORCIK DR GERARDA jest dla mojego brata numerem 1
wśród wszystkich słodyczy. Zwykle kiedy Paweł mnie odwiedza staram się, aby
zawsze mieć ten torcik w domu. Niestety jutro będę musiała go rozczarować. PRYNCYTORCIK
niespodziewanie zniknął z kuchni. Prawdopodobnie wiem, co się z nim stało. Mój
mąż też bardzo lubi produkty DR GERARFDA, więc na pewno to on się nim zajął.
Będę musiała szybko przygotować coś innego. Myślę, że zrobię
LODOWY TORCIK
„BAKALIOWA FANTAZJA”
Składniki : 10 dag orzechów włoskich, 10 da migdałów ( ze
skórą ), 10 dag rodzynek, 15 dag gotowych bezików, 30 dag gorzkiej czekolady,
800 ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki 36 %, dwie – 3 łyżki płatków
migdałowych, masło i kasza manna do przygotowania tortownicy.
Sposób wykonania : Rodzynki zalać wrzątkiem. Po 5 minutach
osączyć je na sitku. W osobnym naczyniu zalać wrzątkiem orzechy włoskie i
migdały. Po 10 minutach osączyć je na sitku. Grubo posiekać. Odłożyć kilka
bezików do dekoracji deseru, a pozostałe pokruszyć dość drobno ( najłatwiej
zrobi się to, zamykając bezy w foliowej torebce i uderzając w nią wałkiem). 20
dag czekolady gorzkiej zetrzeć na tarce o dużych otworkach. Schłodzoną śmietanę
kremówkę ubić mikserem na sztywno. Wymieszać z pokruszonymi bezami, startą
czekoladą, rodzynkami oraz posiekanymi orzechami. Tortownicę wysmarować masłem
i wysypać kaszą. Napełnić masą. Łyżką wyrównać wierzch. Formę przykryć
kawałkiem folii aluminiowej i schować ją do zamrażarki na 24 godziny. Torcik
wyjąć 20 minut przed podaniem. Na suchej patelni uprażyć płatki migdałowe,
przesypać je na talerzyk i wystudzić. Pozostałą czekoladę połamać, rozpuścić,
wystudzić. Zdjąć obręcz z tortownicy odkrawając torcik nożem rozgrzanym we
wrzątku. Tort udekorować bezami, polać czekoladą, posypać płatkami. Czas
przygotowania 25 minut plus mrożenie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz