wtorek, 13 listopada 2018

Eleganckie przyprawy część 2.


Eleganckie przyprawy część 2.

Czym byłyby potrawy bez dodatku aromatycznych przypraw. Tak samo jest z naszymi wypiekami. Czy ktoś sobie e wyobrazić szarlotkę bez cynamonu lub pierniki bez przypraw korzennych? To by nie było to. Czegoś nam brakowało. Każdy przyzwyczaja się e do różnych smaków. Ma swoje ulubione słodycze, które od lat się nie zmieniają. Ja od zawsze lubię pryncypałki lub wafelki czekoladowe czy andruty dr Gerarda są lekkie i chrupiące. Dla tego je bardzo lubię.
Jesienią i zimą lubię smak oraz rozchodzący się po domu zapach goździków. Znamy już je od dawna. Są to nierozwinięte pączki z drzewa goździkowego. Mają przyjemny korzenny zapach w smaku są dość ostre nawet piekące posiadają olejek. Używamy ich do przygotowywania, kompotów, pierników, korzennych ciastek lub do przygotowania kuli zapachowej. Pomarańczę ozdabiamy wtykając w nią całe goździki wtedy piękny, aromatyczny zapach rozchodzi się po naszym domu. Ja jeszcze goździków używamy do cyckania w czasie przeziębienia. Bardzo dobrze wpływają na bolące gardło. Imbir jest kolejną przyprawą jesienno zimową z którą powinniśmy się zaprzyjaźnić. Ja osobiście polecam korzeń całe kłącze. Możemy wtedy kroić po kawałku do herbaty lub wody z cytryną. Warto jeżeli dostaniemy go w dobrej cenie wycisnąć w wyciskarce a następnie po łyżeczce dodawać tego soku. Idealny w czasie przeziębień. Dodajemy go także do czekolady, herbatników, pierników, likierów lub wielu innych potraw.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz