wtorek, 13 listopada 2018

Jagodowy sernik na zimno.


Jagodowy sernik na zimno.

Tym razem zdecydowałam się przygotować sernik na zimno. Dawno nie mieliśmy takiego przysmaku a wszyscy za nim przepadamy. Borówki i jagody przypominają nam smaki lata. Akurat mam zamrożone dlatego wykorzystam je do sernika.
Potrzebujemy na spód ciasta:
200 gram herbatników kakaowych lub mogą być pokruszone ciastka kruche, markizy dr Gerarda
50 gram gorzkiej czekolady,
80 gram masła.
Jagodowa żelka: ½ litra jagód lub borówek ja trochę wymieszałam, 2 kopiaste łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki żelatyny, 250 mililitrów wrzątku,
Masa serowa: 700 gram twarogu sernikowego, 500 mililitrów śmietany kremówki, ½ litra jagód, 5 łyżek cukru pudru, 6 łyżeczek żelatyny, 75 mililitrów wrzątku.
Wkładamy do miski ciastka i blendujemy z czekoladą aż się rozkruszą do tego dodajemy roztopioną margarynę, ponownie mieszamy.
Spód tortownicy wykładamy papierem i wykładamy masę. Wstawiamy do lodówki na około godzinę. Jagody wsypujemy do wysokiego naczynia. Do tego wlewamy kremówkę. Miksujemy. Przygotowujemy żelatynę. Rozpuszczoną dodajemy do masy jagodowej. Resztę kremówki miksujemy z twarogiem, wlewamy do masy serowej mus jagodowy i dobrze mieszamy wszystkie składniki. Gotową masę wlewamy na spód chrupiącej masy. Ponownie wkładamy do lodówki aż nasz sernik jagodowy stężeje. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i dolewamy do niej zimną wodę. Jagody miksujemy z cukrem i dodajemy do nich żelatynę dokładnie mieszamy. Mus jagodowy wylewamy na masę oczywiście już zastygniętą. Ponownie nasze ciasto trafia do lodówki na trzy godziny. aMożemy sernik udekorować bitą śmietaną. Pyszności.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz