Jagodowy sernik na zimno.
Tym
razem zdecydowałam się przygotować sernik na zimno. Dawno nie
mieliśmy takiego przysmaku a wszyscy za nim przepadamy. Borówki i
jagody przypominają nam smaki lata. Akurat mam zamrożone dlatego
wykorzystam je do sernika.
Potrzebujemy na spód ciasta:
200
gram herbatników kakaowych lub mogą być pokruszone ciastka
kruche, markizy dr Gerarda
50 gram
gorzkiej czekolady,
80 gram
masła.
Jagodowa
żelka: ½ litra jagód lub borówek ja trochę wymieszałam, 2
kopiaste łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki żelatyny, 250 mililitrów
wrzątku,
Masa
serowa: 700 gram twarogu sernikowego, 500 mililitrów śmietany
kremówki, ½ litra jagód, 5 łyżek cukru pudru, 6 łyżeczek
żelatyny, 75 mililitrów wrzątku.
Wkładamy
do miski ciastka i blendujemy z czekoladą aż się rozkruszą do
tego dodajemy roztopioną margarynę, ponownie mieszamy.
Spód
tortownicy wykładamy papierem i wykładamy masę. Wstawiamy do
lodówki na około godzinę. Jagody wsypujemy do wysokiego naczynia.
Do tego wlewamy kremówkę. Miksujemy. Przygotowujemy żelatynę.
Rozpuszczoną dodajemy do masy jagodowej. Resztę kremówki miksujemy
z twarogiem, wlewamy do masy serowej mus jagodowy i dobrze mieszamy
wszystkie składniki. Gotową masę wlewamy na spód chrupiącej
masy. Ponownie wkładamy do lodówki aż nasz sernik jagodowy
stężeje. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i dolewamy do niej
zimną wodę. Jagody miksujemy z cukrem i dodajemy do nich żelatynę
dokładnie mieszamy. Mus jagodowy wylewamy na masę oczywiście już
zastygniętą. Ponownie nasze ciasto trafia do lodówki na trzy
godziny. aMożemy sernik udekorować bitą śmietaną. Pyszności.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz