środa, 6 listopada 2019

Blok czekoladowy.


Połączyła nas wspólna idea, wspólna sprawa. Wszystko w czynie społecznym. Wszystko dla naszych dzieci.
          Piękne, wzniosłe słowa. A po naszemu: zrobiliśmy zrzutkę pieniędzy i kupiliśmy tablicę szkolną, która zostanie powieszona w klasie naszych drugoklasistów. Szkoła nie była w stanie w tym roku zapewnić takiej tablicy, więc rodzice wzięli sprawy w swoje ręce i tablica już jest. Pewnie jutro zostanie powieszona. Aby do tego doszło musieliśmy się spotkać, wybrać ofertę i ustalić sposób finansowania. Zebraliśmy się, My, czyli trójka klasowa, u nas w domu. I wszystko zostało ustalone. Gdy wszedłem do pokoju to rozmowy nie dotyczyły szkoły, lecz przygotowania bloku czekoladowego. Mamusie tablicę zamówiły i zaczęły dyskusje na rozmaite tematy. Jak zrobić pyszny blok czekoladowy? Pochłonął je całkowicie. Zaczęły się licytować, która piecze lepiej i której jest smaczniejszy. Moja ślubna zaproponowała taki przepis:
BLOK CZEKOLADOWY NASZEJ BABCI.
Składniki:
  • 200g mleka w proszku
  • 125g masła
  • 2 łyżki kakao
  • ¼ szklanki wody
  • ¼ szklanki cukru
  • Duże opakowanie petit beurre
  • Garść orzechów i rodzynek

Przygotowanie:
          Masło, cukier, kakao i wodę przełożyć do rondla, następnie ustawić na małym ogieniu i mieszać do połączenia produktów. Masę zdjąć z palnika i wystudzić. Herbatniki pokruszyć, orzech posiekać. Rodzynki wymieszać z mlekiem w proszku oraz orzechami i ciastkami. Następnie dodawać po łyżce do masy kakaowej, starannie wymieszać. Całość wyłożyć na blaszkę obłożoną folią i odstawić do lodówki, na co najmniej trzy godziny.
Jeżeli ktoś nie lubi herbatników lub woli coś mniej słodkiego, może wykorzystać ciastka Pryncypałki firmy „dr Gerard” lub ciastka Vit’AM Milk and Chocolate, takie pełnoziarniste ciastka zbożowe. A jeśli nie macie zaufania do naszej Babuni, polecam przepis na blok czekoladowy ze strony „dr Gerard” oto on” https://drgerard.eu/blok-czekoladowy-z-pryncypalkami-i-zwierzakami/.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz