Połączyła nas wspólna
idea, wspólna sprawa. Wszystko w czynie społecznym. Wszystko dla naszych
dzieci.
Piękne,
wzniosłe słowa. A po naszemu: zrobiliśmy zrzutkę pieniędzy i kupiliśmy tablicę
szkolną, która zostanie powieszona w klasie naszych drugoklasistów. Szkoła nie
była w stanie w tym roku zapewnić takiej tablicy, więc rodzice wzięli sprawy w
swoje ręce i tablica już jest. Pewnie jutro zostanie powieszona. Aby do tego
doszło musieliśmy się spotkać, wybrać ofertę i ustalić sposób finansowania. Zebraliśmy
się, My, czyli trójka klasowa, u nas w domu. I wszystko zostało ustalone. Gdy wszedłem
do pokoju to rozmowy nie dotyczyły szkoły, lecz przygotowania bloku
czekoladowego. Mamusie tablicę zamówiły i zaczęły dyskusje na rozmaite tematy. Jak
zrobić pyszny blok czekoladowy? Pochłonął je całkowicie. Zaczęły się licytować,
która piecze lepiej i której jest smaczniejszy. Moja ślubna zaproponowała taki
przepis:
BLOK CZEKOLADOWY
NASZEJ BABCI.
Składniki:
- 200g mleka w proszku
- 125g masła
- 2 łyżki kakao
- ¼ szklanki wody
- ¼ szklanki cukru
- Duże opakowanie petit beurre
- Garść orzechów i rodzynek
Przygotowanie:
Masło, cukier, kakao i wodę
przełożyć do rondla, następnie ustawić na małym ogieniu i mieszać do połączenia
produktów. Masę zdjąć z palnika i wystudzić. Herbatniki pokruszyć, orzech
posiekać. Rodzynki wymieszać z mlekiem w proszku oraz orzechami i ciastkami. Następnie
dodawać po łyżce do masy kakaowej, starannie wymieszać. Całość wyłożyć na
blaszkę obłożoną folią i odstawić do lodówki, na co najmniej trzy godziny.
Jeżeli ktoś
nie lubi herbatników lub woli coś mniej słodkiego, może wykorzystać ciastka
Pryncypałki firmy „dr Gerard” lub ciastka Vit’AM Milk and Chocolate, takie
pełnoziarniste ciastka zbożowe. A jeśli nie macie zaufania do naszej Babuni,
polecam przepis na blok czekoladowy ze strony „dr Gerard” oto on” https://drgerard.eu/blok-czekoladowy-z-pryncypalkami-i-zwierzakami/.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz