poniedziałek, 1 lutego 2021

Hiszpańskie przysmaki

„Hiszpańskie przysmaki” Witam Serdecznie dziś chcę nawiązać do tradycji Hiszpańskich święta Trzech Króli. Zaczyna się ona w dzień 5 stycznia kiedy to hiszpańskie dzieci układają swoje buty przy drzwiach wejściowych lub balkonach oczekując na słodkość Tradycją związaną z obchodami Święta Trzech Króli w Hiszpanii jest śniadanie w rodzinnym gronie . Domownicy zasiadają wspólnie do stołu by podzielić się kupionym (rzadziej przygotowanym własnoręcznie) drożdżowym ciastem o nazwie Roscón de Reyes. Ma ono kształt pierścienia, jest udekorowane kandyzowanymi owocami, czasami na wzdłużnym przecięciu wypełnione jest bitą śmietaną. Kryje w sobie figurkę potocznie nazywaną sorpresa (hiszp. niespodzianka) oraz ziarnko fasoli. Wylosowanie w swoim kawałku ciasta tej pierwszej oznacza przywilej bycia świątecznym królem i noszenia w tym dniu papierowej korony. Jeśli komuś przytrafi się fasola, będzie na nim spoczywał obowiązek zakupienia przyszłorocznego Roscón de Reyes. Oto moja propozycja na Roscón de Reyes. CIASTO DROŻDŻOWE • mąka pszenna – 750 g • mleko – 250 ml • świeże drożdże – 40 g • cukier – 100 g • jajka – 3 szt. • masło – 100 g • sól – 1 łyżeczka • cytryna – 1 szt. • pomarańcza – 1 szt. • płatki migdałów POMARAŃCZOWA KONFITURA • pomarańcze – 2-3 szt. • cukier – 100 g Dodatkowo dodam że ciastka te będą świetni wyglądały i smakowały kiedy będą ozdobione drażami drGerarda .Polecam palce lizać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz