poniedziałek, 1 lutego 2021
Hiszpańskie przysmaki
„Hiszpańskie przysmaki”
Witam Serdecznie dziś chcę nawiązać do tradycji Hiszpańskich święta Trzech Króli. Zaczyna się ona w dzień 5 stycznia kiedy to hiszpańskie dzieci układają swoje buty przy drzwiach wejściowych lub balkonach oczekując na słodkość Tradycją związaną z obchodami Święta Trzech Króli w Hiszpanii jest śniadanie w rodzinnym gronie
. Domownicy zasiadają wspólnie do stołu by podzielić się kupionym (rzadziej przygotowanym własnoręcznie) drożdżowym ciastem o nazwie Roscón de Reyes. Ma ono kształt pierścienia, jest udekorowane kandyzowanymi owocami, czasami na wzdłużnym przecięciu wypełnione jest bitą śmietaną. Kryje w sobie figurkę potocznie nazywaną sorpresa (hiszp. niespodzianka) oraz ziarnko fasoli. Wylosowanie w swoim kawałku ciasta tej pierwszej oznacza przywilej bycia świątecznym królem i noszenia w tym dniu papierowej korony. Jeśli komuś przytrafi się fasola, będzie na nim spoczywał obowiązek zakupienia przyszłorocznego Roscón de Reyes.
Oto moja propozycja na Roscón de Reyes.
CIASTO DROŻDŻOWE
•
mąka pszenna – 750 g
•
mleko – 250 ml
•
świeże drożdże – 40 g
•
cukier – 100 g
•
jajka – 3 szt.
•
masło – 100 g
•
sól – 1 łyżeczka
•
cytryna – 1 szt.
•
pomarańcza – 1 szt.
•
płatki migdałów
POMARAŃCZOWA KONFITURA
•
pomarańcze – 2-3 szt.
•
cukier – 100 g
Dodatkowo dodam że ciastka te będą świetni wyglądały i smakowały kiedy będą ozdobione drażami drGerarda .Polecam palce lizać.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz