piątek, 25 listopada 2016

Ciasto z krakersami

Podaję przepis na ciasto z wykorzystaniem moich ulubionych ciastek, którymi są krakersy oczywiście od producenta Dr Gerarda, a oto ten przepis. 
Biszkopt:
•3/4 szklanki mąki
•1 opakowanie budyniu bez cukru (najlepiej o smaku toffi)
•3/4 szklanki cukru
•4 jajka
•3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
•1/2 łyżki kakao
•szczypta soli
Poncz:
•1/2 szklanki wody
•1 łyżeczka cukru
•1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Masa śmietanowa:
•400 ml śmietany kremówki  
•1 łyżeczka cukru pudru
•1 opakowanie śmietanki fix
Polewa:
•1/2 puszki masy kajmakowej
Dodatkowo:
•krakersy classic Dr Gerarda
•1 szklanka posiekanych orzechów włoskich (lub mielonych orzechów)

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Następnie dodać cukier oraz żółtka i wymieszać.
Dodać mąkę zmieszaną z budyniem, kakao i proszkiem do pieczenia.
Masę wylać na niedużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
Piec ok. 30 minut w temperaturze 180'C, a następnie ostudzić.

Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, dodać cukier i ostudzić.
Biszkopt nasączyć ponczem. 

Śmietanę ubić sztywno. Pod koniec ubijania dodać śmietanki fix i cukier puder. Wyłożyć na ciasto.
Na warstwie śmietany ułożyć krakersy.

Puszkę z masą kajmakową otworzyć i włożyć do garnka z wodą (poziom wody ma sięgać do połowy puszki). Podgrzać, a kiedy masa będzie płynna rozsmarować na krakersach i posypać orzechami.
Włożyć do lodówki na 3 godziny. Przechowywać w chłodnym miejscu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz