Podaję przepis na ciasto z wykorzystaniem moich ulubionych
ciastek, którymi są krakersy oczywiście od producenta Dr Gerarda, a oto ten
przepis.
Biszkopt:
•3/4 szklanki mąki
•1 opakowanie budyniu bez cukru (najlepiej o smaku toffi)
•3/4 szklanki cukru
•4 jajka
•3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
•1/2 łyżki kakao
•szczypta soli
Poncz:
•1/2 szklanki wody
•1 łyżeczka cukru
•1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Masa śmietanowa:
•400 ml śmietany kremówki
•1 łyżeczka cukru pudru
•1 opakowanie śmietanki fix
Polewa:
•1/2 puszki masy kajmakowej
Dodatkowo:
•krakersy classic Dr Gerarda
•1 szklanka posiekanych orzechów włoskich (lub mielonych
orzechów)
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Następnie
dodać cukier oraz żółtka i wymieszać.
Dodać mąkę zmieszaną z budyniem, kakao i proszkiem do
pieczenia.
Masę wylać na niedużą blachę wyłożoną
papierem do pieczenia.
Piec ok. 30 minut w temperaturze 180'C, a następnie
ostudzić.
Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, dodać cukier i ostudzić.
Biszkopt nasączyć ponczem.
Śmietanę ubić sztywno. Pod koniec ubijania dodać
śmietanki fix i cukier puder. Wyłożyć na ciasto.
Na warstwie śmietany ułożyć krakersy.
Puszkę z masą kajmakową otworzyć i włożyć do garnka z
wodą (poziom wody ma sięgać do połowy puszki). Podgrzać, a kiedy masa będzie
płynna rozsmarować na krakersach i posypać orzechami.
Włożyć do lodówki na 3 godziny. Przechowywać w chłodnym
miejscu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz