Pani Krystyna po zjedzeniu śniadania i wypiciu porannej kawy
zabrała się za robienie wypieku, gdyż w godzinach poobiednich spodziewała się
odwiedzin koleżanki i oto na jaki wypiek się zdecydowała.
Składniki:
-1 kg mielonego twarogu
-4 duże jajka
-200 g masła
-3-4 szklanki cukru
-łyżka cukru z wanilią
-2 budynie waniliowe
-200 ml mleka
-około 400 g herbatników Kremisiów Dr Gerarda
Polewa:
-150 ml śmietany kremówki
-100 g czekolady Dr Gerarda
-1 czubata łyżka masła
Przygotowanie:
W dużym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier,
cukier waniliowy, mieszamy. Dodajemy zmielony twaróg, jajka i energicznie
mieszamy cały czas gotując. Masę można krótko zmiksować mikserem lub blenderem
aby miała idealną konsystencję. Budynie dokładnie mieszamy w mleku
i dodajemy do gorącej masy serowej. Energicznie mieszamy
i gotujemy (ciągle mieszając) aż masa zgęstnieje (konsystencja będzie
podobna do gotowego budyniu).Kwadratową foremkę o wielkości około 24
x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wykładamy warstwę
herbatników, na nie wylewamy połowę gorącej masy. Układamy kolejną warstwę
herbatników i wylewamy resztę masy serowej. Na wierzchu wykładamy
herbatniki i wylewamy polewę czekoladową. Polewa czekoladowa: W garnuszku
podgrzewamy kremówkę razem z masłem. Do gorącej kremówki (nie
gotującej się) dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy
do momentu jej rozpuszczenia. Ciasto przekładamy do lodówki
na kilka godzin do schłodzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz