piątek, 25 listopada 2016

Ciasto bakaliowe z krakersami

Składniki
Ciasto:
● 8 białek
● 4 żółtka
● 20 dag cukru
● 10 dag mielonych orzechów włoskich
● 10 dag posiekanych orzechów włoskich
● 10 dag rodzynek
● 10 dag wiórków kokosowych
● łyżeczka proszku do pieczenia
● łyżka kakao
Krem:
● puszka masy krówkowej
● 30 dag margaryny
● duże  opakowanie krakersów Dr.Gerard
● 10 dag prażonych pestek słonecznika
Sposób przygotowania
1.
Ciasto: białka ubijamy, stopniowo dodając cukier, a następnie żółtka. Wsypujemy resztę składników i lekko mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę (38x38 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175 °C.
2.
Robimy krem: margarynę ucieramy na puch. Mieszając,dodajemy po łyżce masy krówkowej.
3.
Ciasto kroimy na 2 placki. Kolejno układamy warstwy: placek, 1/4 kremu, 1/2 krakersów, 1/4 kremu, reszta krakersów, 1/4 kremu, placek i reszta kremu. Wierzch posypujemy słonecznikiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz