SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 60 małych krakersów
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3/4 szklanki wody
- 1 płaska łyżeczka soli
DODATKOWO:
- 1/4 szklanki roztopionego masła
- ziarna sezamu, maku lub sól do oprószenia wierzchu
W misce mieszamy przesianą mąkę z
oliwą, wodą oraz solą. Zagniatamy, aż powstanie jednolite ciasto. Jeśli
jest za suche należy dodać łyżkę wody. Przekładamy do miseczki,
przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 min. Stolnicę oprószamy mąką,
przekładamy ciasto i rozwałkowujemy na grubość ok. 2 mm. Wykrawamy
foremką do ciastek o śr. 5 cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem
do pieczenia. Każdy wycięty kawałek ciasta nakłuwamy w paru miejscach
widelcem, aby podczas pieczenia nie tworzyły się na nich bąbelki.
Krakersy smarujemy roztopionym masłem i obsypujemy ziarnami. Pieczemy w
temp. 190 C przez ok. 5-10 min, aż będą lekko brązowe i chrupiące.
Smacznego.
A gdy nie będzie się chciało robić domowych wypieków polecam krakersy classic dr. Gerarda, samkuja jak domowe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz