SERNIK NA SPODZIE Z HERBATNIKÓW Z MASŁEM ORZECHOWYM
Niebawem będzie Mikolaj, a w związku z tym na wieczór przyda się na spotkanie coś słodkiego. Polecam smaczny sernik, który bardzo smakował mi u koleżanki.
Szybki w przygotowaniu, rozpływający się w ustach sernik z kawałkami czekolady polany polewą i przyozdobiony Kremisiami, ulubionymi misiami dzieciaczków.
POTRZEBNE SKŁADNIKI
Spód;
250 g herbatników wit'AM JABŁKO RODZYN -Dr Gerarda
180 g masła orzechowego
3 łyżki roztopionego masła
Masa serowa;
1 kg białego sera
20 dag masła
30 dag cukru
2 jajka
1 budyń waniliowy
ulubiony aromat
100 g gorzkiej czekolady
Polewa;
Szklanka cukru
3 łyżki kakao
200 g kostka masła
2 żółtka
4 łyżki mleka
Dodatkowo do dekoracji
Kremisie czekolada ciemna -Dr Gerarda.
PRZYGOTOWANIE
Spód
Herbatniki drobno pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem. Herbarnikową masą wyłożyć na dno formy, mocno docisnąć, a następnie wstawić do zamrażalnika na 15 minut. Po tym czasie, wyjąć z zamrażalnika, posmarować masłem orzechowym i ponownie wstawić do lodówki.
Masa Serowa;
Z 2 białek ubić sztywną pianę.
Masło utrzeć na puch, żółtka cukier oraz cukier waniliowy i aromat zmiksować na kogiel-mogiel, dodać do masła i dokładnie połączyć.
Cały czas ucierając należy dodawać stopniowo ser i budyń.
Na końcu do masy serowej dodać pokruszoną czekoladę i sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Masę serową wylać na schłodzony spód z ciasteczek.
Piec godzinę w temperaturze 200 C
Polewa
W rondelku rozpuścić masło, cały czas podgrzewająca dodać cukier, mleko oraz kakao i gotować na małym ogniu około 3-5 minut.
Odstawić do przestygnięcia następnie połączyć z żółtkami.
Zimny sernik polać gorącą polewą.
Na końcu sernik udekorować Kremisiami Dr Gerarda, wedłlug własnego pomysłu.
Życzę smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz