wtorek, 29 listopada 2016

Sernik orzechowy

 SERNIK NA SPODZIE Z HERBATNIKÓW Z MASŁEM ORZECHOWYM

  Niebawem będzie Mikolaj, a w związku z tym na wieczór przyda się na spotkanie coś słodkiego. Polecam smaczny sernik, który bardzo smakował mi u koleżanki.   
Szybki w przygotowaniu, rozpływający się w ustach sernik z kawałkami czekolady polany polewą i przyozdobiony Kremisiami, ulubionymi misiami dzieciaczków.

   POTRZEBNE SKŁADNIKI

          Spód; 
   250 g herbatników wit'AM JABŁKO RODZYN -Dr Gerarda
   180 g masła orzechowego
       3 łyżki roztopionego masła
     
         Masa serowa;
     1 kg białego sera
   20 dag masła
   30 dag cukru
     2 jajka
     1 budyń  waniliowy
        ulubiony aromat
 100 g  gorzkiej czekolady
          Polewa;
       Szklanka cukru
      3 łyżki kakao
  200 g kostka masła
     2 żółtka
    4 łyżki mleka
      Dodatkowo do dekoracji
    Kremisie czekolada ciemna  -Dr Gerarda.
                PRZYGOTOWANIE
           Spód
Herbatniki drobno pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem. Herbarnikową masą  wyłożyć na dno formy, mocno docisnąć, a następnie wstawić do zamrażalnika na 15 minut. Po tym czasie, wyjąć z zamrażalnika, posmarować masłem orzechowym i ponownie wstawić do lodówki.
             Masa Serowa;
   Z 2 białek ubić sztywną pianę.
Masło utrzeć  na puch, żółtka cukier oraz cukier waniliowy i aromat zmiksować na kogiel-mogiel, dodać do  masła i dokładnie połączyć.
Cały czas ucierając należy dodawać stopniowo ser i budyń.
Na końcu do masy serowej dodać pokruszoną czekoladę i sztywną pianę z białek  i delikatnie wymieszać.
Masę serową  wylać na schłodzony spód z ciasteczek.
Piec godzinę w temperaturze 200 C
         Polewa
        W rondelku rozpuścić masło, cały czas podgrzewająca dodać cukier, mleko oraz kakao i  gotować na małym ogniu około 3-5 minut.
Odstawić do przestygnięcia następnie połączyć z żółtkami.
    Zimny sernik polać gorącą polewą.
Na końcu sernik udekorować Kremisiami Dr Gerarda, wedłlug własnego pomysłu.
     Życzę smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz