środa, 30 listopada 2016

Domowe herbatniki

Składniki:
2,5 szkl mąki – ja użyłam orkiszowej jasnej typ 700
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
125g miękkiego masła (można użyć pół na pół masła i smalcu – herbatniki będą wtedy bardziej kruche)
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/2 szkl mleka
1/2 szkl cukru białego lub ksylitolu/erytrolu czy trzcinowego
płaska łyżeczka sody

Wykonanie:
Do miski przesiewamy mąkę i sodę, dodajemy cukier, mieszamy.
Dodajemy masło, mleko, ekstrakt waniliowy, mieszamy i wyrabiamy ciasto.
Ciasto wychodzi miękkie i lekko lepiące – zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Po tym czasie kawałki ciasta rozwałkowujemy podsypując mąką i radełkiem do ciasta wycinamy prostokąty.
Ciastka układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 10-15 min do niezbyt dużego zarumienienia.


A kiedy nie mamy chęci lub czasu na domowe wypieki polecam
maślane herbatniki Scooby Doo dr. Gerarda

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz